17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMăştile de protecţie, o raritate

Măştile de protecţie, o raritate

În plină epidemie de gripă nouă, din spitale şi farmacii au dispărut măştile de protecţie. Spitalul de Urgenţă Craiova nu are nici el suficiente măşti pentru personalul medical şi pentru eventualii vizitatori, iar farmaciştii dau din umeri şi spun că le-au vândut pe toate în cursul zilei de luni.

Gripa nouă i-a băgat în sperieţi pe craioveni, care au dat iama în farmacii pentru a se aproviziona cu antiinflamatoare şi măşti de protecţie. În doar câteva ore, în cursul zilei de luni, măştile de protecţie au dispărut de pe rafturile farmaciilor.
La una dintre unităţile farmaceutice din imediata vecinătate a Spitalului de Urgenţă Craiova, ieri era aglomeraţie mare. Printre clienţii cu reţete compensate şi gratuite, puteau fi văzuţi la coadă foarte mulţi care căutau medicamente pentru tratamentul simptomatic al virozelor respiratorii. Aspirina, paracetamolul, vitamina C se vindeau ca pâinea caldă. Farmacia era bine aprovizionată cu medicamente, însă ducea lipsă de măşti de protecţie. Clienţii care întrebau erau informaţi că se va putea face aprovizionarea cu aceste produse abia în cursul săptămânii viitoare. Aceeaşi problemă o aveau majoritatea farmaciilor din Craiova. Potrivit Colegiului Farmaciştilor Dolj, doar un singur depozit mai avea măşti ieri, însă problema s-ar putea rezolva în câteva zile. „Avem promisiuni că, de săptămâna viitoare, se va putea relua aprovizionarea cu măşti de protecţie“, a declarat Elena Călin, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dolj.

Din spital lipsesc măştile speciale

Farmaciştii spun că de vină pentru dispariţia atât de rapidă a măştilor de pe piaţă sunt isteria care a cuprins populaţia şi preţului mic al acestor produse. O mască poate fi achiziţionată cu 40-60 de bani şi poate fi folosită până când se uzează. Cât despre protecţia oferită, părerile sunt împărţite. Unii medici susţin că, din cauza dimensiunilor foarte mici, virusul gripal poate pătrunde cu uşurinţă prin porii măştii. Alţii spun că masca de protecţie poate opri stropii de salivă contaminaţi, eliberaţi în aer de o persoană care tuşeşte, de exemplu.
Greutăţi în procurarea de măşti de protecţie au avut şi unele cadre medicale de la Spitalul de Urgenţă Craiova, care ieri, în ciuda carantinei, nu purtau aceste mijloace de protecţie obligatorii.
Managerul unităţii sanitare, conf. dr. Florin Petrescu, a declarat că în prezent se fac demersuri pentru completarea necesarului de măşti de protecţie şi asigurarea unui echipament de protecţie mai bun pentru cadrele medicale. „Încercăm să demarăm licitaţia pentru achiziţionarea unor măşti speciale cu mai multe filtre, care asigură o protecţie mai bună împotriva îmbolnăvirii“, a spus Petrescu. În prezent, doar cadrele medicale din Unitatea de Primiri Urgenţe poartă măşti speciale, restul angajaţilor spitalului având măşti de protecţie obişnuite.
Managerul speră ca, într-un viitor cât mai apropiat, spitalul să poată pune la dispoziţie măşti de protecţie şi vizitatorilor, pe măsură ce acestea se vor găsi la distribuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU