12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFactura nouă la preţ vechi

Factura nouă la preţ vechi

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova îşi fac calcule cum să factureze căldura pentru cele două săptămâni din luna octombrie, cumulat cu luna noiembrie sau separat. Preţul ar trebui să fie similar anului trecut, pentru că gigacaloria are acelaşi cost, 186 de lei.

Nici nu au primit facturile de la Regia de Termoficare că asociaţiile de locatari se gândesc cum să mai scape de câteva procente în plus la plata acestora. O soluţie ar fi, în cazul locatarilor care au repartitoare, să facă citirea o singură dată, pentru luna octombrie şi pentru luna în curs. „La asociaţia noastră, locatarii au convenit să facem o singură citire pentru octombrie şi noiembrie. Este cunoscut faptul că firmele care se ocupă cu citirea repartitoarelor şi calculul energiei termice consumate taxează cu 0,5 euro pentru fiecare calorifer. Mulţi locatari au greutăţi şi fiecare leu în plus contează. Iar prima lună în care se dă căldură este de impact pentru oameni fiindcă factura creşte comparativ cu lunile anterioare“, a spuse Marin Sorescu, administratorul Asociaţiei Siloz-Înfrăţirii.
Alte asociaţii preferă să factureze cele două săptămâni de căldură furnizată de Regia de Termoficare în ordine cronologică şi aşa cum vor primi factura de la furnizor. „Suntem abia în faza de citire a repartitoarelor, iar factura de la Termoficare o vom ridica după 10 noiembrie. Nu putem factura cele două luni cumulat pentru că perioada de 15 zile este destul de mare şi ar fi contrar contractului cu firmele de repartitoare“, a declarat preşedinta Asociaţiei nr. 26 Brazda lui Novac, Mihaela Vasilescu.

Preţul vechi şi subvenţia

În cazul altor asociaţii de proprietari şi locatari, administratorii acestora susţin că sunt ţinuţi în loc de subvenţiile la căldură care vor fi repartizate către beneficiari începând cu luna noiembrie. Compensarea merge de la 90% din valoarea facturii – dacă venitul net pe membru de familie este de până la 155 de lei, şi până la 40% din valoarea ei, dacă venitul mediu net pe membru de familie este între 355 şi 425 de lei. „Se poate face acest calcul cumulat, luna noiembrie plus jumătate din octombrie, dar această lună este considerată lună de iarnă şi se primesc subvenţii la căldură. Ne-am complica prea mult şi mai bine le facturăm şi plătim diferit“, a precizat Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai.
Angajaţii de la Termoficare lucrează în prezent la citirea gigacalorimetrelor. După centralizarea datelor se va proceda la facturare, iar în cel mult două săptămâni asociaţiile vor intra în posesia facturilor de plată. „În prezent, suntem în faza de citire a contoarelor. Calcularea facturii depinde şi de rapiditatea cu care firmele de repartitoare fac propria citire. În jurul datei de 15 noiembrie, facturile vor fi finalizate. Să sperăm că acestea vor fi similare anului trecut, fiindcă preţul gigacaloriei a rămas tot la nivelul anului 2008, adică de 186 de lei“, a declarat Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova.
Locatarii din blocurile reabilitate termic, bineînţeles pe cheltuiala proprie, ar trebui să se bucure acum şi de căldură în case, şi de facturi mai mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII