5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii de la Zegujani au fost transferaţi

Minerii de la Zegujani au fost transferaţi

Doar 80 de mineri dintre cei 200 de la Zegujani s-au întors ieri la muncă, pentru a curăţa galeriile. În mina de la Zegujani a rămas doar un dig de protecţie în vederea lichidării incendiului declanşat în urmă cu aproape două luni.

Cei mai mulţi ortaci de la Zegujani au fost transferaţi la minele din Lupoaia şi Ploştina, iar surse din cadrul Minei Zegujani susţin că şi cei care au mai rămas vor fi transferaţi, deoarece mina se va închide, însă deocamdată nu este nimic oficial.
În urma dărâmării primului dig şi efectuării măsurătorilor de către echipa de salvatori, conducerea EM Motru a ajuns la concluzia că focul nu a fost lichidat, iar primul baraj trebuie să rămână pe poziţie până pe 23 septembrie, când se împlinesc două luni de la declanşarea incendiului, acesta fiind şi termenul acordat de specialişti pentru stingerea focului.
„La primele măsurători, s-a stabilit că atât concentraţia de oxigen, cât şi cea de monoxid de carbon sunt prea mari pentru ca incendiul să fie lichidat. Salvatorii au dărâmat atunci primul dig, urmând ca al doilea să fie desfiinţat pe 23 septembrie. Până atunci muncitorii vor face ordine pe galerie“, a declarat Adrian Giurcău, director EM Motru.
După 23 septembrie, se aşteaptă o echipă de inspectori în muncă şi una din cadrul EMS Motru, pentru a efectua ancheta necesară depistării cauzei declanşării incendiului şi tot atunci se va stabili soarta Minei Zegujani.
Liderul minerilor din Mehedinţi, Norocel Rafael Ciorăscu, susţine că mina din Zegujani mai poate fi salvată. El consideră că zăcământul de aici este unul dintre cele mai bune din România.
„Eu îmi susţin opinia despre ceea ce se întâmplă la Mina Zegujani. Îmi pare rău că minerii au fost transferaţi de la ei de acasă, unde au, poate, cea mai productivă mină. Această mină se doreşte să fie închisă doar de dragul unora sau altora. Aici se extrage sau se extrăgea cel mai bun cărbune şi datorită acestei mine majoritatea familiilor din zonă puneau o pâine pe masă. Fac apel la conducerea minei să fie conştienţă de toate aspectele negative care vor decurge din închiderea acesteia“, a spus Ciorăscu.
În faţa minei Zegujani sunt şi acum peste 50.000 de tone de cărbune, din care de câteva zile a început să se transporte în depozitul Regiei pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS