14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCarnetul de viticultor a devenit obligatoriu

Carnetul de viticultor a devenit obligatoriu

Producătorii de vinuri pot cumpăra struguri numai de la producătorii care au carnet de viticultor. Cultivatorii de viţă-de-vie care vor să comercializeze strugurii pentru producţia de vin trebuie să intre cât mai curând posibil în posesia acestor carnete, care se obţin de la DADR.

Din acest an, fiecare producător de struguri pentru vin este obligat să aibă un carnet de viticultor, unde trebuie să ţină evidenţa producţiei şi a modului de valorificare a acesteia.
Potrivit legislaţiei în vigoare, carnetul de viticultor este obligatoriu pentru podgorenii care deţin minimum 0,5 hectare de viţă-de-vie din soiuri nobile de vin şi înscrise în Registrul Plantaţiilor Viticole. „Cultivatorii de suprafeţe viticole de cel puţin 0,5 ha, care comercializează din propria recoltă producţia de struguri de vin către persoane fizice sau juridice, au obligaţia deţinerii şi completării carnetului de viticultor“, a declarat Cristina Vladu, inspector vitivinicol în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Aceasta a explicat că, în momentul livrării către beneficiar, fiecare cantitate de struguri de vin trebuie însoţită de fila în original din carnetul de viticultor. „Orice transport de struguri din soiuri nobile pentru vin va fi însoţit în mod obligatoriu, de la cultivator până la centrul de procesare, de fila în original din carnetul de viticultor corespunzătoare cantităţilor transportate. Pentru toate cantităţile de struguri din soiuri nobile pentru vin achiziţionate de la cultivatori şi/sau comercianţi, unităţile de procesare au obligaţia să reţină filele originale ale fiecărui transport, care se vor înregistra în registrul de intrări/ieşiri pentru strugurii recepţionaţi“, se arată în Ordinul nr. 87/2009.

„Carnetele se primesc gratuit“

Măsura urmăreşte stoparea achiziţiilor la negru a strugurilor pentru fabricarea vinului. „Prin introducerea carnetelor de viticultor s-a avut în vedere eliminarea evaziunii în acest sector şi urmărirea trasabilităţii produselor, de la struguri până la produsul final, vinul“, a explicat Cristina Vladu.
Pentru a intra în posesia carnetului, viticultorii trebuie să completeze şi să depună la DADR Dolj o cerere-tip în care se va menţiona producţia de struguri din soiuri nobile pentru vin, pe fiecare soi deţinut în cultură, şi campania viticolă. „Carnetele se primesc gratuit, chiar în ziua în care cultivatorii de suprafeţe viticole depun cererile“, a adăugat Vladu.

12.500 de hectare de vie în Dolj

Conform statisticilor DADR Dolj, patrimoniul viticol al judeţului este de 13.390 de hectare, din care două treimi vie hibridă. Viţa-de-vie din soiuri nobile (de vin şi de masă) ocupă o suprafaţă de aproximativ 4.800 de hectare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS