14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSponsori pentru copiii bolnavi

Sponsori pentru copiii bolnavi

Clinica de Pediatrie I de la Spitalul de Urgenţă Craiova nu a fost renovată niciodată pentru că sponsorii au ocolit-o. Secţia, cu o capacitate de peste 50 de paturi, are nevoie mai mult ca oricând de o infuzie de fonduri pentru a putea fi trataţi în condiţii decente copiii de toate vârstele internaţi aici.

Spitalul de Urgenţă Craiova are două clinici de pediatrie, surori şi totuşi atât de diferite: Clinica I „Sfânta Maria“ şi Clinica II „Zoltan Crişan“. În timp ce prima nu a mai cunoscut o investiţie serioasă de la inaugurarea spitalului, în urmă cu 30 de ani, cea de-a doua este preferata sponsorilor. Gică Popescu a investit aici bani frumoşi pentru amenajarea saloanelor şi a unei săli de joacă pentru copiii bolnavi. Aceeaşi sală de joacă a fost remodernizată iarna trecută de voluntarii Crucii Roşii cu ajutorul banilor strânşi într-o campanie umanitară. În urma acelei acţiuni, clinica a primit şi saltele, pături şi cearşafuri, ace de puncţie şi un electrocardiograf. O altă sponsorizare a venit în aprilie 2009. Aceeaşi sală de joacă a fost reamenajată din nou, de data aceasta cu ajutorul ONG-ului Mitropoliei Oltenia, Asociaţia Vasiliada, care a zugrăvit încăperea, a mobilat-o, a înfrumuseţat-o cu draperii noi şi a umplut-o cu jucării.

De saloanele igienizate s-a ales praful

În tot acest timp, Clinica de Pediatrie I aştepta neştiută parcă de nimeni să treacă şi pe la ea un investitor. A aşteptat degeaba până în 2008, când SC RUCOM SA împreună cu Asociaţia Vasiliada au amenajat trei dintre saloane – au pus linoleu pe jos, au finisat pereţii cu rigips şi i-au zugrăvit. De munca sponsorilor s-a ales însă praful destul de repede. Igrasia a invadat saloanele proaspăt renovate, mai ales după ce ferestrele vechi au fost înlocuite cu  termopan. Secţia nu are sistem de ventilaţie, iar mămicile au refuzat să aerisească saloanele, deoarece copii pot să răcească. Acum, pereţii saloanelor sunt plini de mucegai, dar şi de scrijeliturile micilor pacienţi lăsaţi nesupravegheaţi. Într-un salon, din podea au dispărut câteva bucăţi de linoleu. Nici băile, care fuseseră amenajate de acelaşi sponsor, nu arată mai bine. Cabinele de duş sunt zgâriate şi pline de pete, tavanele acoperite de mucegai, iar robinetele arată ca şi când ar fi fost acolo de 50 de ani.

Se poate şi mai rău

Saloanele igienizate anul trecut arată acum uzate, însă se poate şi mai rău. Clinica de Pediatrie I are saloane care nu au fost renovate niciodată. Faianţa ce atârnă pe pereţi, peticele de vopsea de pe ţevile de apă, rugina care îşi face de cap pe ramele paturilor şi pe noptierele de fier moştenite de pe vremea lui Ceauşescu sau firele electrice atârnând neputincioase pe suportul din care lumina odată un tub de neon, sunt peste tot. În compartimentul de sugari descoperim lucruri care ar face invidioşi proprietarii de antichităţi: cădiţele în care sunt spălaţi sugarii. Ne spune ce este cu ele chiar şefa clincii, conf. dr. Elena Carmen Niculescu. „Aici îşi spală mamele bebeluşii. Cădiţele sunt de când s-a construit spitalul. Le-am mai vopsit noi, dar nefiind lucru făcut de profesionişti s-a luat repede vopseaua. La una dintre ele a trebuit să renunţăm după ce ne-a înfundat canalizarea. Nici măştile care îmbracă aceste cădiţe nu arată mai bine, au plăci de faianţă sparte sau lipsă“, a spus şefa clinicii.

Mamă şi tată pentru copiii părăsiţi

Clinica de Pediatrie I are o capacitate de 50 de paturi. Aici sunt internaţi copii între 0 şi 16 ani, cu diverse boli. Iarna, cele mai frecvente sunt afecţiunile respiratorii, iar vara, cele digestive. Ocazional, ajung în secţie şi copii cu boli mai puţin obişnuite, cum ar fi purpură, sindrom nefrotic, artrită cronică sau copii cu malformaţii.
Pentru unii micuţi, clinica ţine loc de mamă şi tată. Aşa s-a întâmplat şi cu un bebeluş de patru luni, născut cu o malformaţie gravă. În urmă cu trei luni, mama lui l-a adus la spital, s-a internat cu el şi într-o zi, profitând de neatenţia cadrelor medicale, a fugit, abandonându-l în spital. Copilul este grav bolnav şi nu are format reflexul de supt, fiind hrănit artificial.
Tot în Clinica de Pediatrie I sunt îngrijiţi şi copii cu afecţiuni generatoare de malnutriţie, malabsorbţie şi diaree cronică. Micii pacienţi nu iau în greutate şi nu se dezvoltă normal din cauza unor deficienţe de absorbţie digestivă, motiv pentru care spitalul le oferă tratament medical, iar statul le dă lapte praf până la împlinirea vârstei de trei ani.   
Elena Niculescu susţine că numărul copiilor cu malnutriţie, malabsorbţie şi diaree cronică este din ce în ce mai mare. Sunt 160 de astfel de cazuri înregistrate în ultimele şase luni în evidenţa clinicii, iar în 2008 numărul lor a fost de 280. Sunt afectaţi de malnutriţie îndeosebi copiii proveniţi din familii sărace sau numeroase, în care părinţii nu au timp sau neglijează să se ocupe aşa cum ar trebui de ei.
Pentru aceşti copii şi pentru cei care vor urma, Clinica de Pediatrie I ar avea nevoie, în locul înfăţişării posomorâte şi vechi, de o faţă nouă, luminoasă şi prietenoasă. Şi ar mai avea nevoie şi de incubatoare şi pătuţuri noi pentru bebeluşi, de cel puţin un aspirator de secreţii nazale, de o unitate de monitorizare pentru reanimare şi multe, multe altele… Cine se oferă să dea o mână de ajutor?

Aici îşi spală mamele bebeluşii. Cădiţele sunt de când s-a construit spitalul. Le-am mai vopsit noi, dar nefiind lucru făcut de profesionişti s-a luat repede vopseaua“.
Elena Carmen Niculescu, şefa Clinicii de Pediatrie I, de la Spitalul de Urgenţă Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII