10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, cu gunoiul în curte

Doljul, cu gunoiul în curte

Gropile neecologice din Dolj sunt închise de astăzi. Consiliul Judeţean fluieră acum a pagubă, iar primarii doljeni trebuie să se descurce.

Cele aproape 390 de rampe de gunoi improvizate din judeţ nu mai pot fi folosite începând cu 16 iulie, România fiind obligată, în caz contrar, să plătească penalizări usturătoare către bugetul UE, potrivit tratatelor de mediu. De teamă ca amenzile de 200.000 de euro pe zi să nu se răsfrângă asupra lor, primarii doljeni au început, încă de acum o lună, să acopere cu pământ gropile neecologice.

În multe cazuri, în localităţile din mediul rural, oamenii sunt obligaţi să-şi depoziteze resturile menajere în curţi până la găsirea unei soluţii. „Fiecare o să îşi ţină gunoiul la el în curte. Era o problemă cu gunoiul de grajd, dar o să îl ducă fiecare în extravilan", a spus Aurică Cîrstianu, primarul din comuna Radovan. Primarul din Breasta, Marin Marcu, respiră ceva mai uşurat fiindcă localitatea e inclusă în zona metropolitană a Craiovei. „Ce să facem! Nu mai scoatem nimic din curte de mâine (astăzi -n.r.)! Am acoperit groapa cu pământ şi suntem în discuţii cu Salubritatea din Craiova şi cu Ecosud. Sper ca până la 1 august să le ducem la bun sfârşit. Până atunci, ne descurcăm cum putem. Noi suntem într-o situaţie mai fericită. Pentru alţii e mai greu", a declarat Marcu.

Alţi primari, cum este cazul lui Eugen Neicu, edilul-şef din Galiciuica, aşteaptă o rezolvare de la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Până la soluţia CJ, „fiecare o să depoziteze acasă", după cum a explicat Neicu.

Masterplanul CJ, într-o derulare nesfârşită

Potrivit lui Radu Papa, arhitectul-şef al judeţului, la nivelul CJ Dolj s-a aprobat anul trecut un plan de gestionare a deşeurilor şi există şi un masterplan care, teoretic, rezolvă problema resturilor menajere. De masterplanul în cauză, finanţat prin fonduri structurale, se ocupă Direcţia de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, condusă de directoarea Ileana Măjină. Aceasta, întrebată în ce stadiu se află proiectul, având în vedere situaţia în care sunt primăriile din judeţ, a răspuns halucinant: „Ce vreţi să vă spun. E o chestiune mai delicată. Masterplanul este în derulare. Atât pot să spun".

O soluţie pentru comunele judeţului rămâne rampa de la Mofleni, care poate fi folosită având în vedere că municipiul Craiova nu a ieşit încă din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor „ECODOLJ", potrivit directorului Serviciului de Salubritate, Sorin Ciobanu. „A fost un proiect pe ordinea de zi a şedinţei din iunie, prin care se revoca asocierea la ECODOLJ, dar s-a scos. Dacă au contract, autorităţile locale pot să depoziteze deşeurile menajere la groapa ecologică de la Mofleni", a explicat Ciobanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII