14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii căpşunarilor se adaptează greu la şcoală

Copiii căpşunarilor se adaptează greu la şcoală

Aproximativ 200 de părinţi din Dolj au solicitat, în anul şcolar 2008 – 2009, reînmatricularea copiilor în unităţile de învăţământ după ce au revenit de pe meleaguri străine, în timp ce alţi 290 au cerut întreruperea studiilor elevilor pentru a pleca împreună cu aceştia în Europa.

Numai în primul semestru al acestui an şcolar, 257 de părinţi au depus cereri de retragere a copiilor din unităţile de învăţământ din Dolj pentru a-i înmatricula peste hotare, acolo unde au decis să îşi mute domiciliul. În această situaţie se află 114 elevi din clasele I-IV, 116 de gimnaziu şi 27 de liceu. Şi în semestrul doi, migraţia copiilor între România şi ţările din Europa a continuat. Zeci de elevi au solicitat întreruperea studiilor pe semestrul al II-lea al acestui an şcolar în unităţile de învăţământ din judeţ pentru a-şi urma părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Destinaţiile preferate de familiile doljene rămân în continuare Italia şi Spania. „34 de elevi au solicitat, la începutul semestrului al II-lea, întreruperea studiilor. Dintre aceştia, 13 sunt de ciclul primar, 18 de gimnaziu şi trei de liceu. Cei mai mulţi au menţionat că pleacă împreună cu familiile în Spania – 21 şi în Italia – 10“, a precizat Laura Mărunţelu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. În timp ce 34 de elevi au părăsit sistemul de învăţământ, alţi 37 s-au întors în ultimele luni în ţară, solicitând reînmatricularea. Dintre cei reveniţi acasă, 16 sunt elevi din ciclul primar, 11 de gimnaziu şi zece sunt la liceu. Copiii care au fost înmatriculaţi în unităţi şcolare europene la întoarcerea în ţară trebuie să prezinte la ISJ Dolj foaia matricolă obţinută peste hotare. În funcţie de aceasta, Ministerul Educaţiei va decide în ce clasă trebuie reînscris copilul. Cei care au fost plecaţi o perioadă scurtă din ţară se readaptează uşor, însă cele mai grave probleme există la elevii din clasele I-IV, care nu ştiu foarte bine limba română şi cu care învăţătorii trebuie să lucreze foarte mult suplimentar.

Statistici îngrijorătoare

În anul şcolar 2007 – 2008 s-au retras din învăţământul doljean 437 de copii, dintre care cei mai mulţi sunt elevi de gimnaziu – 199, urmaţi de cei din ciclul primar – 186, restul fiind liceeni.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII