11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinisterul a picat şi teza la istorie

Ministerul a picat şi teza la istorie

Elevii de clasa a VIII-a au primit ieri spre rezolvare varianta cu numărul 5 la teza cu subiect unic la istorie sau geografie. Gafele Ministerului Educaţiei continuă. În textul care trebuia comentat de elevi şi care făcea referire la cel de-al doilea război mondial, în loc de Armata I a fost scris Armata a II-a.

Elevii clasei a VIII-a care au susţinut ieri ultima probă a tezei cu subiect unic la istorie sau geografie au avut o nouă surpriză din partea Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, cel care redactează subiectele pentru teze. La centrele de examen, subiectele la istorie au ajuns cu o nouă greşeală de redactare. Mai exact, în textul cerinţei se vorbeşte despre Armata a II-a a României, în timp ce întrebarea se referă la Armata I. Cu toate acestea, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj ne-au asigurat că tezele cu subiect unic la istorie sau geografie s-au desfăşurat în bune condiţii, Ministerul Educaţiei sesizând greşeala de redactare cu doar câteva minute înainte de distribuirea subiectelor. „Elevii au primit o erată în care li se explica unde a fost strecurată greşeala încă de la distribuirea subiectelor. Nu avem incidente semnalate până în prezent în judeţul Dolj. Avem doar patru elevi care au susţinut teza la istorie sau geografie la domiciliu, deoarece aceştia sunt imobilizaţi la pat, în urma unor accidente“, a menţionat Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al ISJ Dolj.

Greşelile se ţin lanţ

Incidentul de la istorie nu este un caz particular de eroare al celor care redactează subiectele, fiind pentru a doua oară în acest semestru când subiectele la tezele cu subiect unic ajung cu greşeli. La proba de limbă şi literatură română, textul care trebuia analizat la prima vedere a fost copiat greşit de reprezentanţii ministerului, care au încurcat numele personajelor din schiţa „Triumful talentului“. Acest incident a dus la demisiile reprezentanţilor Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, a consilierului Stan Mihail şi directorului Dumitru Săvulescu.
Elevii care, din diverse motive, nu au putut susţine tezele cu subiect unic odată cu colegii lor sunt aşteptaţi, în perioada specială a tezelor din semestrul I, care va avea următorul calendar: 28 mai – limba şi literatura română, 2 iunie – matematică şi 4 iunie – istorie/geografie.
Notele pe care elevii le vor obţine la tezele cu subiect unic vor avea o pondere de 50% în media pentru admiterea la liceu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII