12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCărţile electronice de identitate, amânate din nou

Cărţile electronice de identitate, amânate din nou

Cărţile electronice de identitate vor fi introduse începând cu 1 ianuarie 2011, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de ieri a executivului. Guvernul a amânat astfel cu doi ani introducerea cărţii electronice de identitate, întrucât îndeplinirea acestui obiectiv este condiţionată de modernizarea Sistemului Naţional Informatic de Evidenţă a Populaţiei (SNIEP).

Începând cu 1 iulie 2010, se va realiza platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic pentru emiterea cărţii electronice de identitate. Conform noului act normativ, autorităţile centrale şi locale, precum şi serviciile descentralizate judeţene au obligaţia de a se dota cu echipamentele şi programele informatice necesare pentru ca toţi cetăţenii să poată folosi fără restricţii cartea electronică de identitate, astfel: până la 31 decembrie 2012 – în municipiile reşedinţă de judeţ, până la 31 decembrie 2013 – în celelalte municipii şi oraşe, până la 31 decembrie 2014 – în mediul rural.

Tehnologia actuală a SNIEP nu permite actualizarea în timp real a datelor personale, fapt care împiedică implementarea unor noi aplicaţii, specifice cărţii electronice de identitate. Totodată, implementarea şi gestionarea acestora presupune realizarea Centrului Naţional Unic de Personalizare a Cărţilor Electronice de Identitate, asigurarea infrastructurii necesare serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, pregătirea personalului etc.

În 2002, guvernul a decis prin ordonanţă introducerea cărţii electronice de identitate la 1 ianuarie 2003. În 2004, prin altă ordonanţă, termenul a fost amânat până la 1 ianuarie 2006. În 2005, aceasta a fost modificată, iar termenul pentru introducerea cărţii electronice de identitate a fost stabilit pentru 1 ianuarie 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS