8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAntibioticele dăunează grav imunităţii

Antibioticele dăunează grav imunităţii

Românii sunt campioni la automedicaţie, iar folosirea iraţională a antibioticelor duce la dezvoltarea şi răspândirea unor bacterii rezistente periculoase, avertizează specialiştii.

30% din bolnavii care se internează în spitale au infecţii cu germeni multirezistenţi la antibiotice, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii Publice. În România, antibioticele sunt folosite iraţional. Deşi există reglementări care interzic vânzarea acestor medicamente fără prescripţie medicală, populaţia înghite antibiotice ca pe bomboane pentru tratarea oricărei probleme de sănătate, fără să întrebe medicul. Îngrijoraţi de această situaţie, medicii specialişti atrag atenţia asupra riscurilor pe care antibioticele le pot avea pentru sănătate.

 

Automedicaţia, o practică răspândită

 

Antibioticele sunt aliaţii noştri în lupta cu bolile, dar pot deveni redutabili duşmani ai sănătăţii dacă sunt administrate iraţional. Luarea antibioticelor fără reţetă medicală, administrarea în boli care nu se tratează cu antibiotice, cum ar fi răceala şi gripa, sau pe o perioadă mai scurtă decât cea prescrisă de medic duc la dezvoltarea şi răspândirea unor bacterii rezistente periculoase. „Agenţii patogeni îşi dezvoltă mecanisme de apărare care fac ineficientă folosirea antibioticului. Apare necesitatea folosirii unuia de ultimă generaţie, care este mai puternic şi mai scump, pentru a obţine efectul dorit“, a explicat dr. Viviana Rezeanu, medic primar ORL la Spitalul CFR Craiova.

Rezistenţa se instalează de regulă după folosirea repetată a unui antibiotic pentru tratamentul unei afecţiuni şi apare mult mai repede la copii. Uneori, vina o poartă chiar medicul de familie, care recomandă antibiotic pentru roşu în gât, deşi copilul are o banală răceală. De cele mai multe ori însă, de vină este automedicaţia.

„Nu poţi să tratezi o infecţie cu orice antibiotic pentru că aşa ai auzit tu de la vecina din bloc. Fiecare clasă de antibiotice este activă pe anumiţi germeni. Sunt cazuri în care pacientul se tratează degeaba cu antibiotice pentru o durere în gât, care ar putea să fie cauzată de o infecţie micotică cu Candida, produsă tocmai de administrarea acelui antibiotic. De obicei, suprainfecţiile cu Candida apar în urma administrării de amoxicilină sau ampicilină“, a mai spus dr. Rezeanu.

Portiţa farmaciştilor

 

În România, automedicaţia se practică pe scară largă şi este încurajată mai ales de obiceiul unor farmacişti de a elibera antibiotice fără reţetă. Această practică este ilegală, însă farmaciştii au găsit o portiţă ca să-şi poată vinde produsele fără să fie întrebaţi. În cazuri de urgenţă, farmaciştii pot elibera antibiotice pentru 72 de ore, fără reţetă. O astfel de urgenţă este un pacient cu abces care trebuie să-şi trateze infecţia înainte de a ajunge la medicul specialist. Un farmacist de bună-credinţă ar trebui să se gândească întâi la binele pacientului, oferindu-i sfaturi avizate pentru administrarea antibioticelor, susţin reprezentanţii farmaciştilor.

„Responsabilitatea farmacistului este să-i ceară mai multe amănunte pacientului despre afecţiunea de care suferă, pentru a afla dacă poate să-i elibereze medicamente pentru trei zile fără reţetă“, a spus Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.

Însă, de aici şi până la eliberarea de antibiotice pentru tratamente care se întind pe o perioadă mai lungă este o mare diferenţă, pe care mulţi farmacişti nu o sesizează sau nu vor să o sesizeze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII