11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTismănenii din Isvarna vor să ia apa craiovenilor

Tismănenii din Isvarna vor să ia apa craiovenilor

Unii craioveni beau apă potabilă din izvoarele de la Isvarna, localitate componentă a oraşului gorjean Tismana. Din această cauză, de mai mulţi ani, locuitorii din Isvarna primesc la robinete apă nepotabilă, fiind nevoiţi să care cu bidoanele apă bună pentru consum. Sătui de această situaţie, reprezentanţii Consiliului Local Tismana au acţionat în instanţă Consiliul Local Craiova, pentru a obţine alimentarea localităţii cu apă de la Staţia de tratare Isvarna.

Tismănenii din Isvarna sunt nevoiţi să care apa potabilă cu bidoane şi găleţi de la izvoarele sau fântânile din sat. Revoltaţi, oamenii s-au tot plâns la primărie, sperând că lucrurile se vor rezolva. „O parte din izvoarele de la Isvarna au fost captate în 1966 de Craiova, pentru a alimenta oraşul cu apă potabilă. Staţia de apă de la Isvarna, cu toate că se află pe terenul nostru şi utilizează izvoarele noastre, nu este pentru tismăneni. Locuitorii din Isvarna şi Costeni beau apă potabilă cărată cu spatele, iar craiovenii beau apa noastră. Nu se mai poate aşa! Îi vom lăsa fără apă dacă nu vom cădea la înţelegere. Să plătească pentru teren, să ne dea şi nouă apă bună, tratată, aşa cum ar trebui“, a declarat Costel Buzianu, primarul oraşului Tismana.

Staţia de tratare de la Isvarna funcţionează ilegal pe domeniul public al oraşului, a precizat edilul-şef.

 

CL Tismana vs. CL Craiova

 

Consiliul Local Tismana a acţionat în judecată Consiliul Local Craiova pentru a obţine staţia de apă de la Isvarna, astfel ca şi tismănenii să aibă apă potabilă. „Compania de Apă Oltenia nu are acte pe terenul pe care este amplasată staţia de tratare. Potrivit protocolului încheiat cu zeci de ani în urmă, ei trebuia să le dea şi localnicilor din Isvarna şi Costeni apă potabilă, lucru pe care nu l-au făcut. I-am acţionat în instanţă. Sper să aibă şi oamenii mei apă în cel mai scurt timp posibil. Este mare păcat că nu avem apă potabilă la reţea, deşi avem izvoare de calitate excepţională“, a spus Costel Buzianu.

Situaţia de la Isvarna l-a impresionat şi pe Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj: „Îi sprijinim pe cei de la Primăria Tismana. Nu este posibil ca, de atâţia ani, oamenii de acolo să care apă cu bidonul, când staţia este la ei în sat. Să nu se gândească deloc cei din Craiova că situaţia va rămâne la fel. S-au învăţat să ia apă gratis! Şi mie mi-ar plăcea“, a declarat preşedintele CJ.

Primul termen al procesului între cele două consilii locale se va judeca în Târgu Jiu, la sfârşitul acestei luni.

 

„Apa bună o ia Craiova şi noi cărăm de la izvoare“

 

Câteva sute de familii – 300, potrivit edilului-şef – suferă de sete din cauza faptului că Primăria Craiova nu vrea să le dea apă de la Staţia de tratare Isvarna. Nemulţumiţi, oamenii se întreabă cum de este posibil aşa ceva: „Avem staţie de tratare în sat, dar apă potabilă nu este la reţea. O cărăm de la fântâni şi de la izvoare, cu găleţile şi cu sticlele.“, a afirmat Nicolae Ceau, din Isvarna.

Căratul apei de la vecini a devenit pentru Vasile Filip, de 75 de ani, o obişnuinţă: „Bătrân, cum sunt, merg la vecina să-mi iau apă de băut. Pe reţea curge de la Vâja şi este verzuie, nu se poate folosi nici măcar pentru mâncare, riscăm să intrăm în spital. Nu se mai poate“.

Vasile Simescu are 32 de ani şi nu îşi aminteşte să fi curs vreodată apă potabilă la robinete: „Apa bună o ia Craiova şi noi cărăm de la izvoare. Cea care curge pe ţevi nu este bună de băut. Noi avem apă, noi nu avem apă, exact ca în bancurile cu proşti. Apa este a noastră, de ce Craiova nu ne lasă să ne branşăm şi noi, să avem apă bună de băut la robinet?“, a spus bărbatul, revoltat. Polina Ghiorma s-a plâns că nu poate să dea nici la animale apa care vine de la Lacul Vâja, pentru că nu este curată şi tratată. „Cărăm de la fântâni, izvoare, fiecare de unde poate. Craiovenii au apă, iar noi, că locuim lângă staţie, nu avem ce bea“, a povestit bătrâna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII