16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânul e născut inovator

Românul e născut inovator

Ştiaţi că oamenii de ştiinţă români au fabricat o maşină electrică de talie mică, un miniavion cu senzori de detectare (folosit la frontiere), pungi biodegradabile, turbine eoliene pentru producerea energiei alternative, generatoare eoliene?

 

„Caravana inovării“ a ajuns ieri şi la Craiova, după un tur în marile oraşe ale ţării. Specialiştii în cercetare-dezvoltare de la majoritatea centrelor de profil din România (private şi publice) le-au prezentat oamenilor de afaceri craioveni noile oferte de produse, servicii şi tehnologii inovatoare. Prima veste îmbucurătoare pe care oficialii guvernamentali de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) le-au adus-o oltenilor a fost aceea că există bani pentru cercetare şi inovaţie. Şi fonduri de la Comunitatea Europeană, şi fonduri din bugetul de stat. Succesul ar fi garantat dacă banii ar fi ceruţi.

Bani pentru cercetare

 

Pentru dezvoltarea companiilor există fonduri europene nerambursabile, ce pot fi accesate prin Programul Operaţional Regional „Creşterea competitivităţii economice“. Orice idee de afaceri care include studii şi cercetări se poate pune în practică şi cu bani europeni. Dacă o firmă vrea să introducă o linie tehnologică nouă, care să aducă o inovaţie sau invenţie, şi colaborează cu un institut de cercetare privat sau public din România, atunci poate primi fonduri europene. Şi obţine punctaj maxim la evaluarea proiectului. Pentru agricultori, pot fi accesate fonduri naţionale, pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, destinate fermelor: instalaţii de energie alternativă, tehnologii inovatoare şi altele. În asemenea situaţii se obţine punctaj maxim la evaluare. Ioan Filipoiu, director de marketing la Agenţia pentru Management, Cercetare şi Dezvoltare, a informat mediul local de afaceri că există Programul „Inovarea“, finanţat din fonduri publice. Unul dintre modulele sale se adresează firmelor care vor să aducă pe piaţă un produs nou sau cu o tehnologie nouă. Doar că societăţile în cauză trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să aibă profit, să aibă partener un institut de cercetare-dezvoltare, să aibă în statut înregistrată activitatea de cercetare. Sumele ce pot fi accesate sunt de până la două milioane de lei, proiectul trebuie definitivat în doi ani, iar în al treilea, se face raportarea impactului produsului inovat. Specialiştii au spus că nu se poate deconta de la bugetul de stat decât cota de amortizare a tehnologiei respective, pentru a se evita concurenţa neloială.

 

Tehnologiile viitorului, produse la noi

 

Rând pe rând, cercetătorii prezenţi ieri la Craiova şi-au prezentat ofertele de inovaţii şi invenţii, cu precizarea că un târg internaţional de tehnică şi inovaţie va avea loc la Bucureşti, în perioada 7-11 octombrie. Cercetătorii români au enumerat şi au argumentat cu imagini noile descoperiri în materie de tehnologie, dar şi de produs. Acum există pungi ecologice, biodegradabile, produse dintr-un plastic biodegradabil numit „biolice“. Directorul Institutului de Informare Tehnologică CIT-Te Bucureşti, Florin Tudorache, spune că maşina electrică de talie mică inovată anul trecut este acum exportată în SUA, Germania, Italia, Israel etc. Două institute de cercetare au compilat produsele lor de nouă tehnologie şi a rezultat unul singur, mai performant. Unii făceau miniavioane, iar alţii, diverşi senzori. Unindu-le, a rezultat un miniavion cu senzori de detectare, care se foloseşte la securitatea zonelor de frontieră, au menţionat cercetătorii.

 

Energia eoliană, pe aripile vântului

 

Cercetătorii de la acel institut au mai scos pe piaţă tehnologie de înaltă clasă pentru producerea de energie alternativă. De exemplu, turbine eoliene de putere medie şi mică, acestea din urmă destinate consumatorilor casnici. Alt cercetător, Ion Ivan, de la ICPE-CA, a spus că s-a inovat un generator electric tot pentru instalaţiile eoliene. Specialiştii români au prezentat şi alte produse cu utilizare în zootehnie, cum ar fi o instalaţie de monitorizare a parametrilor din ferme (temperatura ambientală, a apei, umiditatea, presiunea atmosferică). Oamenii de ştiinţă nu au avansat şi preţurile produselor prezentate.

Rămâne de văzut dacă mediul de afaceri este receptiv la nou şi este dispus să investească în tehnologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII