22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasă de vacanţă, adăpost pentru maidanezi

Casă de vacanţă, adăpost pentru maidanezi

Un bărbat din Petroşani şi-a transformat căsuţa de vacanţă pe care o avea pe malul Jiului într-un adăpost pentru câini comunitari, după ce s-a săturat să vadă că autorităţile locale nu se implică în ajutorarea animalelor.

 

Pe malul râului Jiu, Virgil Şartan a reuşit să construiască un modern adăpost pentru câinii comunitari pe o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi. El spune că aici a avut înainte o căsuţă de vacanţă, dar, datorită dragostei pe care o are pentru animale, a transformat-o în adăpost. Aici, fiecare căţel este legat de o cuşcă făcută din lemn. „Am început cu un căţeluş. Apoi, nişte prieteni îmi dădeau căţeii pe care-i aveau să-i îngrijesc când plecau în concediu. Am început să mă ataşez de animale şi aşa am ajuns să amenajez acest adăpost, în care acum sunt 154 de câini“, a povestit Şartan.

Bărbatul susţine că animalele l-au ajutat foarte mult, liniştindu-l, el având până să construiască acest adăpost o fire extrem de nervoasă. Virgil Şartan spune că pentru el câinii sunt a doua familie, pe care nu ar părăsi-o niciodată, iar animalele simt dragostea pentru ele. „Câinii sunt nişte animale recunoscătoare. Când i-am luat de la hingheri, primul lucru pe care l-au făcut a fost să îmi lingă mâna. Dacă respecţi animalele şi ele te respectă pe tine, iar câinii în mod special“, a spus Şartan.

 

„Autorităţile locale nu îmi dau nici un sprijin“

 

Pentru a îngriji aceste animale, care pe lună înseamnă o cheltuială de aproximativ 2.700 de lei, bărbatul susţine că a cerut sprijin autorităţilor locale, însă a fost refuzat pe motiv că din bugetul local banii pentru câinii comunitari sunt daţi Serviciului de ecarisaj din subordinea primăriei. Fiind şi vicepreşedinte al Asociaţiei Love Animals, Virgil Şartan a povestit că a făcut şi un proiect, care l-a costat 1.700 de lei, pentru a obţine fonduri necesare funcţionării adăpostului, însă autorităţile locale nu l-au acceptat.

În aceste condiţii, singurul sprijin pe care bărbatul spune că-l primeşte vine de la oamenii care locuiesc la bloc şi care aduc mâncare animalelor şi, câteodată, din sponsorizări şi de la voluntari. „Oamenii de la blocuri vin şi aduc mâncare şi bani pentru îngrijirea câinilor. Autorităţile locale nu îmi dau nici un sprijin pe motiv că au adăpost propriu şi dau acolo bani. Mi-au spus că ei alocă 100 de lei pentru câinii pe care-i au în adăpost, lucru care în opinia mea este fals. Am cerut să ne dea nouă Serviciul de ecarisaj, că ne vom ocupa mult mai bine, însă ne-au refuzat. Cred că de acolo mulţi îşi iau bani pentru ei“, a mai spus Virgil Şartan.

Pe de altă parte, autorităţile locale susţin că sunt dispuse să-i ofere tot sprijinul, cu atât mai mult cu cât activitatea pe care o desfăşoară este în folosul comunităţii. „Este pentru prima dată când aud că ar fi făcut un proiect prin care să ne ceară sprijin financiar. Mă voi interesa şi voi discuta cu acest domn să vedem cum putem să-l sprijinim. Am înţeles că ar avea nevoie de o extindere, iar dacă acest lucru este cu putinţă, cu siguranţă îl vom ajuta“, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII