11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascălii - în grevă, elevii - la teze

Dascălii – în grevă, elevii – la teze

Şcolile din trei comune doljene şi din oraşul Calafat vor fi închise astăzi. Nemulţumiţi că nu au primit tichete-cadou de Paşti, dascălii vor protesta în faţa primăriilor. Elevii vor susţine însă teza cu subiect unic, fiind supravegheaţi de o treime din cadrele didactice din şcoli.

 

Cu toate că autorităţile locale din 16 localităţi doljene nu au acordat tichete-cadou cadrelor didactice, numai dascălii din trei comune şi din oraşul Calafat vor intra astăzi în grevă. Ultima încercare a sindicaliştilor din învăţământul doljean, de a convinge primarii, a eşuat, aceştia susţinând că nu au fonduri pentru aceste pretenţii ale profesorilor. „Am avut o întâlnire la prefectură cu primarii, dar din 16 au venit doar şase. Au invocat lipsa banilor, dar cum este posibil ca, din 111 localităţi, numai ei să nu aibă bani? Unii au promis că o să rezolve, alţii aşteaptă rectificarea bugetară, iar alţii pur şi simplu nu vor. Mâine (azi – n.r.) va fi grevă generală în patru localităţi, iar dacă situaţia nu se va schimba, ne vom adresa instanţei“, a precizat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj. Şcolile din comunele Apele Vii, Horezu Poenari, Fărcaş şi Grupul Şcolar „Ştefan Milcu“ din Calafat vor fi astăzi închise pentru elevi.

 

„Nu se poate discuta cu cadrele didactice“

 

În timp ce profesorii din cele 16 comune cer să fie respectată legea şi să primească tichete-cadou la fel ca toţi ceilalţi dascăli, primarii le critică activitatea didactică şi susţin că nu au cum să dea aceste bonusuri. „Nu se poate discuta cu cadrele didactice. Între mine şi ele sunt anumite neînţelegeri. Am alocat 30 de milioane pentru tichete, dar spun că nu le ajung. Nu au venit să ceară suplimentarea sumei, aşa că nu le-am mai dat nimic. Asta ca să nu mai vorbesc de activitatea lor didactică, de faptul că elevii nu reuşesc să ia examenele“, a spus Ionel Stănică, primarul comunei Apele Vii. De supărare, acesta a uitat să le dea dascălilor salariile pe luna aprilie, dar a oferit angajaţilor din primărie tichete-cadou de 350 de lei. Barbu Calotă, primarul comunei Scaieşti, a susţinut însă că el a vrut să dea tichete profesorilor, dar consilierii locali nu au aprobat. Liderul de sindicat de la Şcoala din Scaieşti a spus că există o hotărâre de consiliu local prin care se acordă tichete-cadou cadrelor didactice încă din luna februarie.

 

O singură şcoală din Calafat, tăiată de la tichete

 

O situaţie specială este la Calafat, unde dascălii din două şcoli au primit tichete, din alte două şcoli, promisiuni, iar celor de la Grupul Şcolar „Ştefan Milcu“ din Calafat li s-a spus că nu vor lua nici un tichet-cadou. „Aşa ceva nu se poate. Unora să dai şi altora nu. La una din şcolile care a primit, directoare este chiar fata primarului. Şi a mai dat la una, ca să nu bată la ochi. Dascălii de la «Ştefan Milcu» vor intra în grevă“, a spus Rada. Primarul Petre Trăistaru a declarat că alocarea banilor nu a avut nici o legătură cu gradele de rudenie, fiecare şcoală primind sprijin financiar. „Au fost alocaţi bani, iar fiecare director i-a drămuit cum a crezut de cuviinţă. Numai acest director spune că nu mai are bani pentru tichete. Înseamnă că nu este un bun manager“, a spus Petre Trăistaru, primarul oraşului Calafat.

 

Elevii din şcolile greviste vor susţine tezele

 

Reprezentanţii sindicatului USII Dolj au declarat că protestul dascălilor din cele patru localităţi nu va afecta tezele cu subiect unic, care vor începe azi cu proba la alegere, istorie sau geografie. „Aşa cum prevede legea, o treime din cadrele didactice se vor ocupa de teza cu subiect unic, iar restul sunt în grevă. Faceţi comitet de grevă. Nimeni nu intră în şcoală. Elevilor nu li se poate spune să nu vină, dar trebuie să ştie că nu se fac ore“, a explicat Rada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII