10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia, codaşă la colectarea DEEE

Oltenia, codaşă la colectarea DEEE

Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia este a doua din coada clasamentului pe zone în campania de colectare a deşeurilor electrice şi electronice (DEEE), desfăşurată pe 19 aprilie.

 

Cu doar 44.825 de tone de vechituri electrice şi electrocasnice strânse la ultima campanie de colectare DEEE, din 19 aprilie 2008, Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia se situează pe penultimul loc al clasamentului realizat în funcţie de cantitatea ridicată. Mai puţin s-a adunat doar în Regiunea 5 Vest, reprezentată de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara. Datele au fost făcute publice miercuri, de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD). Potrivit informaţiilor furnizate de minister, cel mai greu atârnă la cântar deşeurile electrice şi electronice din Regiunea 7 Centru (ARPM Sibiu) – peste 130.000 de tone. Regiunea 8 Bucureşti-Ilfov se clasează pe locul II, cu mai mult de 116.000 de tone, urmată de Regiunea 6 Nord-Vest (ARPM Cluj-Napoca) – peste 107.000 de tone, Regiunea 1 Nord-Est (ARPM Bacău) – peste 106.000 de tone, Regiunea 2 Sud-Est (ARPM Galaţi) – 56.595 tone – şi Regiunea 3 Sud – Muntenia (ARPM Piteşti) – 49.552 tone. Doljul nu se află însă printre judeţele codaşe, dar nici printre cele cu „greutate“ la capitolul colectare DEEE. Vâlcea, în schimb, figurează cu doar 850 de tone DEEE depozitate pe 19 aprilie. Pentru comparaţie, precizăm că în judeţul Suceava, de pildă, au fost ridicate 71.000 de tone DEEE. Clasamentul pe localităţi cuprinde doar primele 11 poziţii, în care Craiova nu se regăseşte. Slatina ocupă în acest clasament locul 5, cu peste 21.000 de tone, pe locul 1 situându-se Bucureştiul, cu 100.000 de tone, iar pe 11 – Cluj-Napoca, 11.480 de tone. În Craiova au fost colectate puţin peste şase tone DEEE, craiovenii preferând să folosească aparatele stricate în alte scopuri sau, pur şi simplu, să le păstreze.

Cheltuielile, necunoscute

 

Ministerul Mediului păstrează tăcerea în privinţa fondului provenit din timbrul verde şi care ar trebui cheltuit în campania de reciclare DEEE. Singura informaţie despre milioanele de euro încasate drept timbru verde din vara trecută până acum se regăseşte într-un comunicat de presă din 28 martie al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile. „(…) trebuie menţionat faptul că asociaţiile colective sunt obligate să prezinte raportări anuale cu privire la gestionarea fondurilor provenite din taxa verde. Deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie se va împlini un an de la înfiinţarea primelor asociaţii, aceea va fi perioada când ele vor transmite Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile primele date. Aceste documente vor fi comparate şi cu rapoartele Gărzii Naţionale de Mediu, instituţie ce a controlat în permanenţă asociaţiile. Datele vor fi analizate şi se vor întreprinde toate măsurile prevăzute de lege în cazul în care se vor constata neconformităţi“, se arată în comunicat. Textul face referire la cele patru asociaţii autorizate la nivel naţional să gestioneze banii din taxa verde – ECOTIC, RoREC, RECOLAMP şi ENVIRON – şi care ar fi trebuit să demonstreze până miercuri cum au cheltuit banii românilor în campania de reciclare DEEE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU