13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile Craiovei, finanţate haotic

Şcolile Craiovei, finanţate haotic

Unităţile de învăţământ craiovene finanţate de guvern în 2007 au reuşit să consume puţin peste jumătate din fondurile alocate.

Pe lista finanţării cu bani de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la cererea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, prin transfer în bugetul local, au fost înscrise anul trecut 24 de grădiniţe, şcoli şi licee din Craiova, cu sume cuprinse între 100.000 şi 2,25 milioane de lei. Banii au început să curgă din martie 2007, după care au urmat trei tranşe de finanţare, până în octombrie. Aşa au fost trimise în Bănie 12 milioane de lei, fără noimă, ba chiar ilegal, fiindcă, la data alocării fondurilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu putea justifica listele prin existenţa studiilor de fezabilitate pentru viitoarele lucrări de reparaţii sau obiective de investiţii. De aceea, când leii au fost gata să intre în bugetul local cu sutele de mii, Primăria Craiova, proprietara imobilelor, s-a trezit că nu-i poate folosi, fiindcă nu existau documentele, iar lucrările nu puteau fi prinse în programul anual de investiţii. Când au apărut hârtiile, într-un târziu, acestea nu băteau cu sumele deja alocate, aşa că n-au putut fi organizate licitaţiile de achiziţii publice, pentru începerea lucrărilor. Haosul s-a perpetuat până în toamna anului trecut, în alte trei reprize, rezultatul exerciţiului fiind dezastruos: unităţile de învăţământ favorizate în 2007 prin acest sistem au reuşit să cheltuiască numai 6,3 milioane de lei, iar altele, care se zbăteau de ani să obţină bani pentru reparaţii ori centrale termice, au rămas cu buza umflată.

 

Legea finanţelor, încălcată

 

Potrivit Legii privind finanţele publice locale, „obiectivele de investiţii şi celelalte cheltuieli asimilate investiţiilor se cuprind în programele de investiţii anuale, anexe la buget, numai dacă, în prealabil, documentaţiile tehnico-economice au fost elaborate şi aprobate potrivit dispoziţiilor legale“. „La intrarea în vigoare a HG nr. 300 din 2007 (prima tranşă – n.r.), consiliul local nu primise spre avizare nici o documentaţie de la unităţile trecute în anexa HG nr. 300 din 2007. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în cazul celorlalte trei Hotărâri de Guvern din anul 2007 – nr. 454, 919 şi 1285“, se arată într-un raport oficial al Primăriei Craiova.

Într-adevăr, la simpla alăturare a hotărârilor de guvern şi de consiliu prin care erau aprobate studiile de fezabilitate, se observă că documentaţiile tehnice au fost propuse spre avizare după alocarea banilor. Timpul preţios a mai fost mâncat apoi cu proiectele şi procedurile de achiziţie publică, finalizate iarna.

 

Şcolile – distruse, banii – între autorităţi

 

În vreme ce MEC vărsa bani cu nemiluita în intenţia de a poza în salvatorul clădirilor şi instalaţiilor măcinate de vreme şi de indiferenţă, fondurile erau puse la păstrat între instituţiile locale. Primăria Craiova îi solicita ISJ Dolj, prin adresa 30368 din 20 aprilie 2007, să transmită studiile de fezabilitate pentru lucrările finanţate în martie de guvern, „pentru aprobarea valorilor şi prinderea sumelor în Programul de investiţii al bugetului local al Craiovei“. ISJ nu a răspuns. Municipalitatea a mai încercat în două rânduri să intre în contact cu ISJ Dolj, însă, din nou, tăcere. În iunie, văzând că nu e chip să dreagă relaţia, Primăria Craiova i-a avertizat pe directorii unităţilor de învăţământ vizate de hotărârile de guvern că pot rămâne fără bani dacă nu aduc la aprobat studiile de fezabilitate, după ce au obţinut şi viza ISJ. „Directorii s-au conformat, însă banii au continuat să vină şi pentru alte şcoli, prin alte hotărâri de guvern, tot fără documente avizate în prealabil“, a spus directorul Direcţiei Patrimoniu a Primăriei Craiova, Ovidiu Vanghelie.

Ultima şefă din 2007 a ISJ Dolj, Ersilia Oprescu, declara în noiembrie 2007 că „banii au fost alocaţi şcolilor care au lucrări în derulare, studii de fezabilitate făcute sau celor care au nevoie de bani şi pot să îi investească. Până la sfârşitul anului vom mai primi fonduri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU