5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru abandonarea maidanezului

Puşcărie pentru abandonarea maidanezului

Cine lasă un animal pe domeniul public poate încasa de la şase luni la trei ani de închisoare. Legea Marinescu mai încadrează la capitolul infracţiuni „relele tratamente“ şi „cruzimea faţă de animale“, dar nu interzice „sacrificarea sau uciderea“ acestora în condiţiile prevăzute de normativele în vigoare.

Multe dintre contravenţiile prevăzute în Legea protecţiei animalelor, nr. 205 din 2004, s-au transformat în infracţiuni prin Legea nr. 9 din 2008, cunoscută sub numele de Legea Marinescu. Abandonarea oricărui animal, inclusiv a câinilor adoptaţi, pe domeniul public sau neasigurarea adăpostului, a hranei şi medicaţiei pentru acesta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă penală de la 1.000 la 10.000 de lei şi cu confiscarea animalului (art. 21, alin. 1 prim, art. 23, alin. 2 modificat, alin. 3).

Mai pot ajunge după gratii aceia care omoară animalele, „cu intenţie“, caz care se referă la uciderea fără un motiv recunoscut de lege, dar şi aceia care maltratează, schingiuiesc, iau la ţintă sau provoacă orice fel de suferinţă fizică sau psihică animalului (art. 6). Cine doreşte să-şi cosmetizeze animalul printr-o intervenţie chirurgicală trebuie să ştie că este, de asemenea, pândit de puşcărie. Aceste fapte sunt încadrate de Legea nr. 9 la „cruzime faţă de animale“, alături de „relele tratamente“, respectiv „comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1)“, care se referă la adăpost, hrană, timp de plimbare, medicaţie etc., deja menţionate. În Craiova, cel mai des sunt întâlnite situaţiile de abandon şi rele tratamente, în special în cazul maidanezilor, adoptaţi de asociaţii autointitulate „de protecţie a animalelor“ şi apoi lăsaţi printre blocuri, la mila lumii.

 

Uciderea

 

Legea Marinescu nu interzice sacrificarea sau uciderea animalelor, aşa cum au interesul să fie înţeleasă diverşi inşi: „Art. 20 – Sacrificarea şi uciderea animalelor se vor efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare“. Legea nr. 9 modifică doar câteva articole din Legea nr. 205, dar nu modifică şi nici nu abrogă vreun cuvânt din celelalte legi în care sunt stabilite prevederile menţionate.

OUG nr. 155 din 2001, modificată în 2002 prin Legea nr. 227 şi în 2006 prin Legea nr. 391, stabileşte clar că pot fi eutanasiaţi câinii fără stăpân, desigur, în anumite condiţii. „Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor prevăzuţi la alin. 1 (bătrâni ori bolnavi incurabil – n.r.) ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi în termenele stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă“, se spune la art. 5 din OUG nr. 155.

„Le-am cerut juriştilor să pună cap la cap legislaţia cu aceste ultime prevederi şi să-mi prezinte un referat. Săptămâna viitoare vom decide ce este de făcut în privinţa maidanezilor care au încolţit oraşul“, a spus ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII