16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFilmul românesc moare

Filmul românesc moare

Sindicatul liber RomâniaFilm a făcut un cortegiu mortuar al cinematografiei româneşti, cu fanfară şi pluguşor, şi a cerut demisia ministrului „Iorgulescu murătură“, într-un protest care a avut loc ieri, în faţa sediului Ministerului Culturii şi Cultelor.

 

În sunete de fanfară, circa 60 de persoane – proiecţionişti, casieri, controlori sau administratori – au ridicat pancarte cu „Iorgulescu, nu uita, te chemăm la DNA!“ sau „Nu vă fie frică, şi Demeter pică!“ (secretarul de stat Demeter Andras, care se ocupă de domeniul cinematografiei – n.r.) şi au adus un sicriu al filmului românesc, umplut cu role de film, la care au depus coroane de flori din plastic.

Sindicaliştii au adus şi borcane cu murături şi un coş cu cârnaţi şi colivă şi au ţinut ridicate pagini fotocopiate cu articole din Ziua împotriva ministrului. Cotidianul susţinea săptămâna trecută că ministrul culturii este în atenţia DNA pentru „o operaţiune prin care, cu ajutorul MAE, a dat 22 de miliarde de lei vechi de la buget unor apropiaţi“, denumită generic „prima de murături“.

„Aho, aho, voi, salariaţi,/Staţi puţin şi nu plecaţi/Şi urarea ascultaţi!“, a strigat unul dintre protestatari la o portavoce. „A venit mai an,/Iorgulescu Adrian,/Cam fricos, dar rău cu gura/(vezi scandalul murătura)/Şi-a zis când a avut chef/Vreau să desfiinţez RADEF!/ Din sală de cinema/O să vă fac cafenea/Cazinouri, discoteci/Să ai unde să petreci/Dacă aveţi băutură/Ce vă mai trebuie cultură?“

„Nu îngropaţi filmul românesc, luându-i cinematografele!“

Protestatarii, printre care s-a numărat cântăreaţa Mihaela Mihai, preşedinta Federaţiei Lucrătorilor din Cultură şi Artă, au stat în spatele unei banderole a Jandarmeriei.

„Cine-i şefu’ la cultură? Iorgulescu murătură“, au scandat sindicaliştii de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor RomâniaFilm (RADEF), care solicită demisia ministrului Adrian Iorgulescu şi a secretarului de stat Andras.

„Nu îngropaţi filmul românesc, luându-i cinematografele!“, au mai spus sindicaliştii. Printre revendicări, salariaţii de la RADEF cer deblocarea închirierii de spaţii şi prelungirea contractelor existente şi solicită transformarea RomâniaFilm în societate comercială pe acţiuni. De asemenea, ei resping ideea de a ceda cu titlu gratuit cinematografele de la RADEF autorităţilor locale.

Ultimul act normativ în domeniul cinematografiei, promovat de Ministerul Culturii în guvern, prevede însă transformarea regiei în societate comercială.

„Specialistul în chimie nu e primit în regie“

„Au mai dat 18 cinematografe consiliilor locale şi nici unul nu funcţionează ca şi cinematograf“, a spus Constantin Curelea, de 52 de ani, administrator al cinematografelor din zona Argeş-Vâlcea. „În judeţul Vâlcea nu funcţionează nici unul, nici în Curtea de Argeş, în Piteşti nu mai e decât unul, la fel în Ploieşti. Le păstrează destinaţia o lună-două şi apoi o schimbă“.

„Cea de-a şaptea artă moare. Este dorinţa domnului Iorgulescu de a da cu titlu gratuit cinematografele către primării. Primăriile, neavând bani, le vor vinde către persoane fizice, cum s-a întâmplat în ţară“, a spus preşedinta sindicatului, Maria Bikfalvi.

În opinia acesteia, ministrul Iorgulescu şi membrii consiliilor de administraţie RADEF se fac vinovaţi „de distrugerea şi falimentarea regiei“. „Din cauza lor am ajuns în faliment. Ei sunt răspunzători de ceea ce se întâmplă azi la RADEF. Nu e normal ca regizorii români să se plimbe cu caravanele prin ţară, să-şi promoveze filmele, iar noi să avem peste 300 de clădiri şi să nu se poată investi în ele“.

În plus, sindicatul cere anularea „aşa-zisului concurs“ prin care Maxim Meca a devenit director al regiei, iar protestatarii au strigat: „Specialistul în chimie nu e primit în regie“ şi au adus o pancartă pe care scria „Cu examenul trucat/Meca este contestat/De întregul sindicat!“.

Ministerul Culturii a respins revendicările protestatarilor

Maria Bikfalvi a declarat că a făcut un denunţ la DNA pe numele celor care se fac vinovaţi de falimentarea regiei, printre care fostul secretar de stat Ioan Onisei, ministrul Adrian Iorgulescu şi membrii Consiliului de Administraţie al RADEF.

Conducerea Ministerului Culturii a respins însă revendicările protestatarilor. În opinia secretarului de stat Demeter Andras, o singură revendicare are o justificare, pentru că este legată de drepturile salariaţilor regiei, şi anume cea în care se spune: „Nu vrem ca salariaţii care au lucrat în sistem să fie aruncaţi în stradă“.

Acesta a precizat că trecerea sălilor şi grădinilor de cinematograf din proprietatea privată a statului şi RADEF în administrarea autorităţilor locale este „doar o posibilitate şi nu are legătură cu salariaţii regiei“. „Am convingerea că vor putea fi salariaţi, indiferent de forma în care va funcţiona regia“.

Transferurile către primării şi consilii locale vor fi condiţionate de interesul general – păstrarea obiectului de activitate -, fiecare solicitare va fi analizată de administratorul sălilor, RADEF, şi vor exista „măsuri asiguratorii pentru ca autoritatea locală să se ţină de promisiunea făcută“.

Sălile de cinema care nu vor fi transferate la local până pe 30 aprilie 2008 vor putea fi vândute pe baza strategiei de vânzare, a mai precizat Andras.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU