20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAjutoare pentru deţinuţi

Ajutoare pentru deţinuţi

De câteva zile, se desfăşoară în Craiova o acţiune caritabilă. La îndemnul Societăţii Naţionale a Femeilor Creştin-Ortodoxe, bisericile din oraş strâng haine pentru deţinuţii de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova.

Gestul caritabil nu este primul de acest fel. Aflată la a treia ediţie, campania de colectare a hainelor a fost încă de la început iniţiativa Societăţii Femeilor Creştin-Ortodoxe din Craiova şi a fost organizată cu un singur scop: acela de a fi alături de tinerii şi minorii aflaţi în detenţie şi de a le oferi atenţia şi căldura sufletească de care i-a lipsit penitenciarul. Având casele părinteşti la distanţe prea mari faţă de Craiova, lipsiţi de afecţiunea familiei, de vizite ori de pachete, cu părinţii fie despărţiţi, fie plecaţi în străinătate, cei peste 300 de deţinuţi de la PMT aveau nevoie de cineva care să le ofere dragoste, dar şi un sprijin material, atât de necesar în astfel de condiţii. Atunci a venit SNOFR, cu actele sale caritabile, printre care se numără şi colectarea de haine şi încălţăminte.

„Prin nenumăratele ei acţiuni, asociaţia noastră a venit în întâmpinarea nevoilor acestor tineri“, a declarat Adriana Bursuc, preşedinta SNOFR.

„În ceea ce priveşte colecta de haine, ne-am gândit, în primul rând, la aceia cu vârste între 14 şi 22 de ani, care nu sunt vizitaţi, care nu primesc nici măcar pachete de la familie. Sunt tineri, copii care se duc la masă în papuci sau chiar desculţi… Trebuia să se gândească cineva şi la ei“, a spus Adriana Bursuc. Datorită numărului mare de tineri aflaţi în detenţie, era nevoie de o acţiune amplă. SNOFR a luat iniţiativa răspândirii de afişe în 15 biserici din Craiova, prin care cetăţenii sunt chemaţi să participe la această campanie.

„Fiecare face curăţenie acum, înainte de sărbători. Şi, în loc să arunce lucruri pe care nu le mai folosesc, mai bine le oferă acestor tineri cărora le lipsesc atâtea. Dacă am fi avut mai mulţi voluntari, am fi mers chiar din uşă în uşă, pentru a strânge îmbrăcăminte şi încălţăminte. Din păcate, trebuie să ne descurcăm doar cu membrele noastre şi cu sprijinul bisericii“, a spus preşedinta SNOFR.

 

Craiovenii nu au milă pentru puşcăriaşi

 

Cu toată bunăvoinţa doamnelor mai sus-amintite şi a preoţilor parohi din cele 15 biserici înscrise în campanie, nici de data aceasta campania nu dă semne că ar avea rezultate uimitoare. Motivul este simplu: majoritatea oamenilor nu sunt pregătiţi, educaţi pentru gesturi de caritate. Tinerii infractori nu reprezintă deloc un subiect de interes. Ba, dimpotrivă!

„Mi s-a întâmplat nu de puţine ori să merg la instituţii, cerând sponsorizare în diferitele acţiuni pe care le-am desfăşurat la PMT – fie pentru produse, fie pentru excursii sau alte activităţi – şi să mi se spună că nu vor pentru deţinuţi… pe altcineva n-am găsit?!… Problema este de mentalitate. Oamenii se lasă influenţaţi de nişte cuvinte care, uneori, sunt prea dure… infractori, deţinuţi, puşcărie. Dacă i-ar privi mai bine pe tinerii de la PMT, şi-ar da sema că astfel stau lucrurile: mulţi dintre ei, copii fiind, proveniţi din tot felul de familii dezorganizate, din medii sociale nu foarte bune, nici nu realizează că au comis vreo infracţiune… Trebuie să avem însă credinţă: dacă Hristos ne întinde o mână; noi de ce n-am face-o? Toţi suntem supuşi greşelilor, aşa că nu trebuie să-i marginalizăm pe cei condamnaţi la detenţie. Se ştie, desigur, că nici o pedeapsă nu a făcut un om mai bun. Dar dacă încercăm să-i ajutăm, dacă le arătăm că ne pasă de ei, se vor îndrepta, cu siguranţă“, a încheiat Adriana Bursuc, preşedinta SNOFR, filiala Craiova.

Colectă la orice biserică

Cei care vor să participe la această colectă de haine şi încălţăminte pot merge cu darul lor la orice biserică din Craiova sau la sediul SNOFR de pe strada Matei Basarab, nr. 17. Lucrurile vor ajunge la tinerii din PMT înaintea sărbătorilor de iarnă, în jurul datei de 15 decembrie. Mulţumim!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS