17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascălii doljeni se şcolesc în UE

Dascălii doljeni se şcolesc în UE

Dascălii doljeni nu sunt interesaţi de programele de formare a cadrelor didactice care se desfăşoară în străinătate. Din miile de profesori, numai câteva zeci aplică pentru programele sectoriale şi sunt dispuse să îşi completeze cunoştinţele şi să înveţe din experienţa dascălilor europeni.

Programul sectorial Comenius se adresează atât instituţiilor de învăţământ preuniversitar, cât şi dascălilor care vor să se implice în proiecte de formare profesională. Numai în acest an, Comisia Europeană a alocat României peste 3.000 de euro pentru dezvoltarea de parteneriate şcolare, proiecte de formare a profesorilor sau reţele de parteneriat şcolar. În decursul anilor însă, numai câteva sute de dascăli s-au implicat în aceste proiecte şi au vrut să îşi completeze CV-ul cu un schimb de experienţă în instituţiile de învăţământ europene. „În cadrul cursurilor de formare, i-am informat pe colegii noştri şi le-am explicat importanţa acestor programe. Anual, cel puţin 30-40 de profesori au depus proiecte. Sunt profesori din unele şcoli care depun în fiecare an, din Colegiul Naţional «Elena Cuza», CN «Carol I», Liceul Teoretic «Henri Coandă», Grupul Şcolar «Traian Vuia», «Ilie Murgulescu», dar şi din şcoli din mediul rural cum ar fi Mârşani, Podari, Melineşti. Nu au depus aceleaşi cadre didactice, deoarece un profesor nu poate aplica doi ani la rând pentru un astfel de proiect“, a explicat prof. Mihaela Brumar, inspector pentru integrare europeană şi programe comunitare din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

 

UE dă burse pe pile

 

Cu toate acestea, nu toţi dascălii doljeni înţeleg importanţa acestor programe plătite de Uniunea Europeană şi consideră că dascălii care au ajuns să câştige burse s-au folosit de metodele româneşti cu pile şi relaţii.

„Am beneficiat de o bursă Comenius în cadrul programului «Învăţare pe tot parcursul vieţii» şi pot spune că a fost o experienţă deosebită. Aceste programe ne deschid porţile Europei şi fiecare profesor ar trebui să aplice pentru că numai aşa putem să vedem şi să remediem problemele din învăţământul românesc. Din păcate, mulţi consideră că acolo ajungi numai prin pile şi relaţii şi nu înţeleg că trebuie să profităm de această şansă pe care ne-o oferă Uniunea Europeană“, a menţionat Anca Godeanu, profesor de limba engleză la Grupul Şcolar „Traian Vuia“. Cadrele didactice care vor să cunoască învăţământul european trebuie să depună dosarul de înscriere până la 31 octombrie pentru a desfăşura un stagiu între 1 februarie şi 31 martie 2008. Dosarul trebuie să conţină două exemplare din formularul tip de candidatură pentru anul 2007 în engleză sau franceză, semnat cu cerneală sau pix şi ştampilat în original. Dacă formularul e completat în altă limbă, este necesară şi traducerea în română. În plus, cadrele didactice care aplică pentru aceste programe trebuie să descrie şi activitatea de formare oferită de instituţia la care vor merge.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII