10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul de Urgenţă, în criză financiară

Spitalul de Urgenţă, în criză financiară

Sume de bani importante sunt pompate în lucrările de modernizare de la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Asta, în condiţiile în care unitatea sanitară nu mai are bani de medicamente şi salarii.

Managerul Cristina Calangiu a acuzat Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj că ţine banii obţinuţi la rectificare la ciorap în loc să-i repartizeze unităţilor sanitare care au atâta nevoie de ei. „Am o relaţie foarte bună din punct de vedere profesional cu Casa de Asigurări de Sănătate. Din păcate, nu ştiu din ce motiv, deşi la Bucureşti s-a făcut rectificarea, noi n-am primit până acum fila de buget“, a spus Cristina Calangiu.

Managerul susţine că Spitalul de Urgenţă are nevoie de aceste fonduri ca de aer. „Am avut acoperite 70% din cheltuieli şi ne-am descurcat până acum, acoperind 75% din cheltuieli. Ca să putem să ne descurcăm până la sfârşitul anului şi să acoperim majorările salariale, ne-ar mai trebui aproximativ 20 de milioane de lei“, a mai spus Calangiu. Cel mai mult sunt afectaţi de lipsa de fonduri bolnavii care trebuie să-şi cumpere până şi medicamentele pentru tratamentul spitalizat.

Declaraţia dr. Calangiu nu a impresionat conducerea CAS Dolj. Aura Gabriela Militaru, preşedinte-director general al CAS Dolj, susţine că toate unităţile sanitare din Dolj vor avea fila de buget în momentul în care aceasta va fi primită de la Bucureşti. „Până acum Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu ne-a transmis nimic. Asigur conducerea Spitalului de Urgenţă că nu se vor face favoruri şi toate unităţile sanitare din Dolj vor primi în acelaşi timp fila de buget“, a precizat Aura Gabriela Militaru.

Spitalul, răsfăţat de CJ Dolj

În timp ce managerul susţine că nu sunt fonduri suficiente, iar bolnavii internaţi sunt nevoiţi să-şi cumpere cu bani din buzunar medicamente pentru tratamentul spitalizat, sume importante sunt pompate de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj şi Ministerul Sănătăţii pentru tot felul de lucrări sau contracte.

Deja a început licitaţia pentru reabilitarea punctului termic, iar până la sfârşitul anului va fi achiziţionată o gama cameră pentru scintigrafii. Săptămâna aceasta a fost lansată licitaţia pentru modernizarea a două ascensoare şi pentru reabilitarea blocului operator de la etajul V. „Blocul operator va fi o construcţie absolut modernă care va depăşi Urgenţa. Va fi un loc de muncă foarte plăcut pentru angajaţi“, a precizat Cristina Calangiu.

Modernizarea ascensoarelor va costa 35.000 de lei, iar reabilitarea punctului termic, 50.000 de lei. Spitalul a încheiat contract de service în valoare de 10.000 de lei pentru toată aparatura de radiologie, fără RMN şi tomograf. Toată lenjeria veche din spital este în curs de înlocuire. S-au găsit şi fonduri (160 de milioane de lei) pentru acordarea pe 15 septembrie a primei de 2% pentru angajaţi. De la CJ Dolj, spitalul a mai primit 500.000 de lei cu care a înlocuit toată tocăria şi exemplele ar putea continua.

Rectificare

Sistemul sanitar a primit la rectificarea bugetară din septembrie 422,2 milioane de lei. Din aceştia, aproape jumătate au fost alocaţi pentru medicamente şi spitale. Zilele acestea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va face repartizarea sumelor către casele judeţene de asigurări de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII