9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Elevi printre ruine


Pentru că a intrat dihonia între primarul din Bucovăţ şi directorul şcolii din localitate, firmele care lucrează la reabilitarea unităţii de învăţământ au părăsit lucrările pe motiv că nu au primit nici un leu pe ceea ce deja au executat.

Apelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, al prefectului şi al preşedintelui consiliului judeţean la pace şi înţelegere între directorii unităţilor de învăţământ şi primarii localităţilor din teritoriu a rămas fără rezultat la Bucovăţ. De mai multe săptămâni, directorul şcolii, Marin Licuţ, şi primarul Vasile Constantin se ceartă pe decontarea banilor necesari plăţii lucrărilor de reabilitare şi introducere a utilităţilor începute în august la unitatea de învăţământ, nereuşind să se pună de acord asupra sumelor care ar trebui plătite, fiecare susţinând că el are dreptate. În tot acest timp, elevii învaţă într-o şcoală aflată în construcţie, plimbându-se prin şantierul care nu s-a terminat şi riscând să se accidenteze.

Până se împacă primarul cu directorul, constructorii au părăsit lucrările

Şcoala din Bucovăţ a beneficiat de prevederile OG nr. 454/2007 şi nr. 300/2007, prin care i s-au alocat 1,3 miliarde de lei vechi, respectiv două miliarde de lei vechi pentru reabilitare şi introducerea de utilităţi. Ordonanţele guvernamentale au fost date în luna mai, iar în iunie, consiliul local din comună a adoptat o hotărâre prin care organizarea licitaţiilor pentru lucrările prevăzute de cele două acte normative revenea unităţii de învăţământ. Directorul şcolii, Marin Licuţ, a făcut demersurile legale necesare începând de la intabulare în cartea funciară, până la studiul de fezabilitate şi caietul de sarcini, invitând constructorii să depună oferte financiare pentru executarea lucrărilor cuprinse în caietul de sarcini. Trei societăţi au depus oferte pentru reabilitarea şcolii. Comisia special constituită a ales firma Husmann SRL, iar pentru utilităţi (încălzire centrală), firma Dixie Com Prod SRL. Prima societate declarată câştigătoare avea ofertă de 4,1 miliarde de lei, în care era inclusă şi TVA, dar contractul s-a încheiat pe două miliarde de lei. La câteva zile, dirigintele de şantier şi directorul şcolii au încheiat cu constructorul o notă de renunţare la lucrările care depăşeau cele două miliarde alocate prin actele normative amintite, chiar dacă în caietul de sarcini erau prevăzute lucrări de o valoare mult mai mare. Firmele au respectat termenele înscrise în contracte, executând până acum aproximativ 90% din lucrările convenite cu beneficiarul, dar nu au primit nici un ban.

Fiecare cu dreptatea lui

Directorul şcolii, Marin Licuţ, susţine că nu poate să facă nici un fel de plată către constructori, întrucât primarul Vasile Constantin nu vrea să facă demersurile necesare pentru ca banii intraţi în contul consiliului local să intre în cel al şcolii. „De nenumărate ori am apelat la primar să facă demersurile necesare să putem plăti constructorii, dar, de fiecare dată, sub diferite pretexte, a refuzat. Din această cauză, constructorii au abandonat lucrările, iar copiii sunt nevoiţi să înveţe în şcoala care arată şi acum ca un şantier. Am fost cu toate actele la consiliul judeţean, la domnul Ungureanu, de la Achiziţii publice, şi mi-a spus că sunt în regulă“, a spus directorul Licuţ.

La rândul său, primarul susţine că directorul a încălcat legea şi că el nu poate să facă plăţi ilegale pentru că îi este frică de puşcărie. „Eu nu intru în puşcărie pentru nimeni. Nu pot să deblochez banii intraţi în contul primăriei pentru plata lucrărilor pentru că sunt mai multe inadvertenţe. Caietul de sarcini a fost făcut pentru un număr de lucrări. Câştigătorul licitaţiei era obligat să îl respecte. Deşi lucrările valorau patru miliarde de lei, directorul a încheiat contractul pe două miliarde de lei, iar după încheierea lui a făcut o notă de renunţare la lucrări, deşi acest lucru nu poate fi făcut decât cu avizul proiectantului pe care el nu-l are. Eu nu am nimic cu constructorul, care chiar a lucrat şi repede, şi bine, dar nu pot să dau banii până când actele nu sunt în ordine“, a spus Vasile Constantin.

Deşi la nivel de declaraţii şi primarul, şi directorul şcolii par a avea un interes comun, binele elevilor, în realitate, nici unul nu cedează, mergând pe ideea că dreptatea este de partea lui. Pentru stingerea conflictului şi terminarea lucrărilor la Şcoala din Bucovăţ ar fi necesar un arbitru, care să fluiere pentru amândoi „Aut“!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS