13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosariada nu mai face valuri

Dosariada nu mai face valuri

Zeci de locuri scoase de facultăţile craiovene la concursul de admitere din acest an au rămas nesolicitate. Absolvenţii de liceu autohtoni fie -au îndreptat spre alte centre universitare din ţară sau din străinătate, fie şi-au ales specializări care au căutare pe piaţa muncii.

Zeci de locuri la facultăţile din cadrul Universităţii din Craiova au rămas necompletate după prima dosariadă din acest an. Cea mai mare căutare în rândul absolvenţilor de liceu au avut-o anumite secţii din cadrul facultăţilor. Un asemenea exemplu este Secţia de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie, Geografie, unde sunt câte trei candidaţi pe loc, iar la secţiile de Sociologie şi Geografie sunt doi candidaţi pe loc. Au existat şi unele domenii tehnice care au fost preferate de absolvenţii de liceu, cum ar fi ingineria autovehiculelor din cadrul Facultăţii de Mecanică, unde pe cele 120 de locuri se bat 266 de candidaţi, adică 2,2 candidaţi pe loc. Pentru cele 128 de locuri de la Specializarea inginerie civilă au optat 269 de absolvenţi de liceu, adică doi candidaţi pe loc. În acest an, tinerii au fost interesaţi şi de domeniul ingineriei geodezice, Specializarea măsurători terestre şi cadastru, unde s-au înscris 182 de candidaţi pe cele 79 de locuri, adică 2,3 candidaţi pe loc. La ingineria mediului, din cadrul Facultăţii de Electromecanică, şi la ingineria produselor alimentare, din cadrul Facultăţii de Horticultură, sunt doi candidaţi pe loc. Alt domeniu de interes a fost şi Specializarea ştiinţele comunicării, din cadrul Facultăţii de Litere, unde concurenţa este de 1,7 candidaţi pe loc, dar şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, unde pentru cele 923 de locuri scoase la concurs au fost depuse 1.446 de dosare, adică 1,5 candidaţi pe un loc, sau Specializarea informatică, din cadrul Facultăţii de Matematică-Informatică, unde s-au înscris 324 de absolvenţi de liceu pe cele 211 locuri, adică 1,5 candidaţi pe loc.

Locuri libere la facultăţile tehnice

La polul opus se află specializările care nu au căutare pe piaţa muncii sau de care proaspeţii absolvenţi de liceu nu au auzit. Pentru cele 85 de locuri din domeniul Mecatronică şi Robotică, din cadrul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electromecanică, nu au fost depuse decât patru dosare. Nici alte domenii din cadrul aceleiaşi facultăţi, cum ar fi Inginerie Electromecanică şi Telecomunicaţii, Ingineria Sistemelor, nu au avut căutare în rândul viitorilor studenţi. Agronomia sau Silvicultura nu mai prezintă interes în rândul tinerilor, pentru cele 149 de locuri pentru inginerii agronomi înscriindu-se 88 de candidaţi, iar pentru cele 60 de locuri de silvicultor şi-au depus dosare 35 de viitori studenţi. În plus, domeniul inginerie industrială din cadrul Facultăţii de Mecanică nu a fost căutat decât de 22 de candidaţi care vor concura pe 120 de locuri, iar pentru domeniul inginerie şi management s-au înscris 31 de candidaţi pe 100 de locuri. Au rămas necompletate şi 76 de locuri de la ingineria electrică şi 22 de locuri de la ştiinţele inginereşti aplicate din cadrul Facultăţii de Electromecanică, zece locuri la ingineria transpoturilor, 49 la inginerie şi management, din cadrul Facultăţii de Mecanică, 38 de locuri la filosofie, 55 la Facultatea de Chimie, două locuri la Facultatea de Teologie şi unul la Facultatea de Fizică.

IT, bănci, publicitate, resurse umane sau marketing

Viitorii studenţi care s-au orientat spre specializări pe care consultanţii în resurse umane la consideră de viitor, cum ar fi cele din domeniul IT, bănci, publicitate, finanţe-contabilitate sau resurse umane, logistica vânzărilor, web design, inginerie software sau marketing, îşi vor găsi uşor un loc de muncă în viitor. „Cererea de forţă de muncă o să crească în domeniul tehnic, economic, al industriei alimentare şi este nevoie de persoane bine pregătite. Au apărut foarte multe firme în domeniul de soft care caută persoane cu pregătire. Există interes şi pentru angajarea oamenilor în domeniul vânzări şi consultanţă, unde angajatorii sunt dispuşi să angajeze persoane fără experienţă şi să le ofere pregătire. Şi publicitatea, şi marketingul sunt domenii unde vor exista locuri de muncă în viitor“, a precizat Laurenţiu Lazăr, consultant de resuse umane la Effective Consulting Craiova. Cu toate că la majoritatea facultăţilor perioada de înscriere s-a terminat, absolvenţii de liceu care vor să fie studenţi la Facultatea de Matematică-Informatică sau la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative mai au trei zile la dispoziţie
să-şi depună dosarul pentru domeniile de studiu pe care le oferă aceste facultăţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU