16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtenţie, se filmează în şcoală!

Atenţie, se filmează în şcoală!

Elevii doljeni vor purta din toamnă uniforme, ecusoane sau insigne şi toate mişcările le vor fi supravegheate de camerele video amplasate pe holurile şcolilor.

Cu toate că în al doilea semestru al acestui an şcolar a scăzut numărul actelor de violenţă în şcolile doljene, din toamnă, conducerile unităţilor de învăţământ şi-au propus să supravegheze mai bine elevii. Cum legea privind creşterea siguranţei în şcoli prevede ca în unităţile de învăţământ elevii să poarte un semn distinctiv, majoritatea şcolilor au găsit un însemn care să îi deosebească pe elevi şi să poată fi purtat cu mândrie de aceştia. Liceul Teoretic „Henri Coandă“, de exemplu, îşi va îmbrăca elevii în uniforme cu semnul distinctiv „Coandă Effect“.
Diana Buşoi, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, a declarat că majoritatea şolilor doljene au introdus deja accesul în unităţile de învăţământ pe bază de ecusoane sau insigne, în acest fel îmbunătăţindu-se siguranţa în şcoli. „În unităţile de învăţământ care au semne distinctive şi unde se respectă accesul pe baza acestora s-a constatat o îmbunătăţire a siguranţei. Persoanele străine nu mai au acces în incinta şcolilor şi se evită astfel conflictele. De exemplu, nu am mai avut probleme în semestrul II al acestui an şcolar. Au mai fost doar unele mici incidente, care au fost rezolvate în interiorul şcolilor“, a explicat Diana Buşoi. Legea siguranţei în unităţile de învăţământ va putea fi aplicată mai greu în mediul rural. „Probleme vom întâmpina în mediul rural, acolo unde nici o şcoală nu are uniformă sau alt însemn, şi unde trebuie să căutăm metode de a realiza cât mai ieftin ecusoane sau insigne pentru că elevii nu îşi permit să dea bani pe aceste lucruri“, a precizat Diana Buşoi.

Elevii, cuminţiţi de camerele video

Pentru a creşte siguranţa elevilor şi profesorilor în interiorul şcolilor, unii directori au apelat la ochiul magic al camerei video, care face minuni. Elevii se simt supravegheaţi şi se gândesc de două ori înainte să lovească vreun coleg sau să distrugă ceva. „Am fost prima şcoală care a pus camere video şi pot spune că s-a micşorat numărul altercaţiilor. Deja pe copii nu-i mai deranjează şi s-au obişnuit cu camerele. Facem lunar sau de două ori pe lună careu şi îi prezentăm pe elevii cu probleme. Li se scade nota la purtare sau primesc o eliminare de câteva zile. Se simt supravegheaţi. Accesul în şcoală se face printr-o singură poartă, iar profesorii intră pe bază de cartelă magnetică. Am avut discuţii să le dăm şi elevilor cartele, ca să putem verifica la ce oră intră şi ies din şcoală, dar nu este rentabil pentru că ei îşi pot împrumuta cartelele“, a povestit Petre Cauc, directorul Grupului Şcolar „Gheorghe Bibescu“ din Craiova.
Din toamnă însă, în mai multe şcoli doljene elevii vor putea zâmbi frumos la camera video din colţ. „Intenţionăm să punem camere video în şcoală din toamnă şi elevii vor purta semne distinctive. Am dublat şi serviciul pe şcoală la doi profesori“, a declarat Valentina Goagă, directoarea Liceului de Informatică „Ştefan Odobleja“ din Craiova.

Poliţia, mereu aproape

Elevii doljeni primesc vizite foarte dese şi din partea poliţiştilor, care nu vin să îi sancţioneze sau interogheze, ci ca să îi înveţe cum să stea departe de infracţiuni şi să nu răspundă la violenţă cu violenţă. „Zilnic, poliţiştii sunt în şcoli. Se organizează razii în şcolile de pe raza secţiilor de poliţie şi poliţiştii participă la diferite activităţi ale elevilor, pentru că misiunea noastră este cea de prevenire a delincvenţei juvenile, a abandonului şcolar, pentru că mulţi dintre cei ce comit infracţiuni sunt minori care au abandonat şcoala“, a menţionat Maria Vasile, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU