12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCura de slăbire, pericol de lipotimie

Cura de slăbire, pericol de lipotimie

Căldura din ultimele zile a început să facă victime printre craioveni. Numărul apelurilor către Serviciul de Ambulanţă Dolj a crescut din această cauză cu aproximativ 20%, pe tura de zi.

Cei mai mulţi dintre cei care solicită echipajele de salvare sunt bătrâni surprinşi pe stradă de căldura amiezii şi tinere care ajung să facă lipotimii din cauza alimentaţiei necorespunzătoare.
Cei mai mulţi primesc ajutor de urgenţă şi sunt transportaţi apoi la spital. „Sunt din ce în ce mai frecvente cazurile de tinere care pleacă nemâncate de acasă pentru că sunt la cură de slăbire. Organismul este slăbit şi, pe fondul lipsei de calciu, ajung să facă lipotimii“, a declarat Marilena Ursu, dispecer la Serviciul de Ambulanţă Dolj.

Recomandări

Până acum nu s-a înregistrat, din fericire, nici un caz de deces din cauza căldurii. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Dolj avertizează însă că vara este abia la început şi trebuie să ne protejăm de razele soarelui şi de căldura excesivă.
„Căldura excesivă este deosebit de periculoasă în special pentru cardiaci. De aceea îi sfătuim să nu iasă din casă între orele 11.00 şi 16.00, iar, dacă totuşi trebuie să facă acest lucru, să se protejeze corespunzător cu pălării, umbreluţe şi îmbrăcăminte. Ideal ar fi să aibă şi o sticlă cu apă la ei. Organismul pierde foarte repede apa din cauza căldurii, fiind necesar un aport de cel puţin doi litri de apă pe zi“, a mai spus Marilena Ursu.
Luni, Ministerul Sănătăţii Publice a solicitat autorităţilor de sănătate publică să organizeze, acolo unde este necesar, puncte stradale pentru distribuirea apei către populaţie şi pentru asigurarea asistenţei medicale.
Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) susţine că va lua legătura zilele acestea cu conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj în vederea punerii în practică a dispoziţiilor ministerului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS