16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProtest la Ambulanta pentru Dacia break

Protest la Ambulanta pentru Dacia break

80% din masinile aflate in dotarea serviciilor de ambulanta nu vor mai putea fi folosite pentru acordarea asistentei medicale ca urmare a unei decizii a ministrului sanatatii. In replica, angajatii serviciilor de ambulanta au protestat ieri si au amenintat ca vor intra in greva generala daca ministrul nu se va razgândi pâna vineri.


Angajatii serviciilor de ambulanta din intreaga tara au protestat ieri timp de aproximativ o jumatate de ora impotriva unor masuri prin care se doreste reformarea serviciilor medicale prespitalicesti. Protestatarii au acuzat ministerul ca vrea sa distruga sistemul, interzicând folosirea Daciilor break (care reprezinta 80% din autosanitare) pentru asistenta medicala pe motiv ca sunt depasite tehnic, dar fara sa puna nimic in loc. Masinile noi promise pentru modernizarea parcului auto nu au ajuns nici pâna acum in posesia serviciilor de ambulanta. Angajatii respectivelor servicii sustin ca vor da ministerului un ragaz pâna vineri pentru a rezolva problemele ridicate, dupa care vor trece la ample actiuni de protest, in cazul in care revendicarile nu le vor fi solutionate.


Sindicalistii prezic falimentul


Salariatii Serviciului de Ambulanta Dolj au participat si ei la protestul initiat de Federatia Nationala Ambulanta. Oamenii s-au adunat la ora 12.00 in curtea institutiei, unde, timp de aproximativ cinci minute, au rasunat sirenele ambulantelor, dupa care liderii lor de sindicat au citit revendicarile. Cel mai important punct din lista de revendicari a fost cel legat de modificarea articolelor din Ordinele nr. 1781/2006 si nr. 1029/2006 ale ministrului sanatatii, prin care s-a interzis incepând cu 1 ianuarie 2007 folosirea ambulantelor de tip Dacia break pentru acordarea asistentei medicale, acest tip de salvari putând fi folosite doar pentru transport, pe motiv ca nu corespund normelor UE.


Desi situatia parcului auto al Serviciului de Ambulanta Dolj este mai buna decât in alte judete, 35 din cele 70 de autosanitare fiind Dacii break, consecintele sunt aceleasi. Potrivit liderului Sindicatului „Ambulanta“ Dolj, Ion Nastase, injumatatirea parcului auto va duce in mai putin de sase luni la falimentul unitatii. „Pentru noi ar insemna reducerea activitatii cu 40% si disponibilizari masive de personal. Cel mai mult vor avea insa de suferit bolnavii, pentru ca ambulantele ramase nu vor mai putea sa faca fata numarului mare de solicitari si vor ajunge cu intârziere foarte mare la chemari. Intr-o prima etapa, veniturile institutiei vor scadea corespunzator pentru ca nu vor mai exista plati pentru servicii medicale, ci doar tarifele pe kilometru, iar in timp se va ajunge la faliment“, a precizat Nastase.


Asistenti versus paramedici


Liderii de sindicat sustin ca nu ar fi fost nici o problema daca masinile care sunt scoase din activitate ar fi inlocuite cu altele noi. „Sunt de acord, masinile sunt foarte vechi si ar fi trebuit de mult timp casate. Dar ministerul nu pune nimic in locul lor. Ne-a promis masini noi si nu s-a tinut de cuvânt. Pe la jumatatea anului trecut ne-a promis 12 masini nou-noute, apoi ne-a anuntat ca vom primi mai putine. Era vorba de cinci autosanitare care ar fi trebuit sa soseasca in decembrie, dar pe care nu le-am vazut nici pâna acum pentru ca ministerul a amânat pâna la urma licitatia“, a spus Constantin Ciupitu, vicepresedintele Sindicatului „Ambulanta“ Dolj.


Sindicalistii au mai acuzat ministerul ca vrea sa inlocuiasca treptat oamenii bine pregatiti din punct de vedere profesional. „Desi am cerut elaborarea unor standarde profesionale, tot ce am regasit in Legea reformei si in ordinele aparute ulterior au fost reducerea rolului asistentului medical calificat la acela de simplu caraus semicalificat pâna la UPU (Unitatea de Primire Urgente) si negarea gradului de competenta profesionala a medicilor pâna la nivelul unui personal paramedical. Or paramedicul nu este ceea ce stie lumea de la televizor. Paramedicul obtine aceasta specializare in urma unui curs de doua-patru saptamâni, in timp ce un asistent medical se pregateste temeinic vreme de patru ani in scoala sanitara“, a sustinut Nastase.


Servicii neplatite


Desi, potrivit Ordinului nr. 1029 al ministrului sanatatii, retragerea autosanitarelor Dacia Break ar fi trebuit sa se faca de la 1 ianuarie, pâna acum nu s-a aplicat aceasta prevedere. Sindicalistii se tem insa ca in momentul in care se va face decontarea serviciilor efectuate, casa de asigurari nu va plati pe luna in curs decât drumul efectuat cu aceste autosanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS