14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacientii isi cumpara in continuare medicamentele

Pacientii isi cumpara in continuare medicamentele

Bolnavii internati spun ca sunt trimisi sa cumpere medicamente, in timp ce conducerea unitatii sanitare sustine ca nu exista astfel de probleme.


Oamenii care au cotizat toata viata la fondul de sanatate si ajung in Spitalul de Urgenta Craiova, pentru a beneficia de ingrijire decenta, trebuie sa-si aduca pijamale, cearsafuri, papuci si paturi de acasa, sa contribuie cu bani pentru cumpararea de medicamente, seringi, perfuzii si alte materiale de care orice unitate sanitara normala nu ar trebui sa duca lipsa.


Perfuzii, fesi, ser fiziologic din farmacii


Marin Colita este un pensionar agricultor din Segarcea care in urma unui accident casnic a ajuns saptamâna trecuta la Spitalul de Urgenta Craiova. Batrânul este imobilizat la pat si de câteva ori pe zi infirmierele trebuie sa-i schimbe plosca si sa-l hraneasca. Angajatele spitalului fac acest lucru cu o deosebita scârba, profitând de neputinta lui il bruscheaza si il apostrofeaza de fiecare data când serviciul le obliga sa-l ingrijeasca. „Nu stiu cu ce a gresit bietul om de se poarta infirmierele asa cu el! Poate au impresia ca bietul om a venit de drag la spital sau poate ca nu a avut cu ce sa le stimuleze, ca e sarac!“, isi da cu parerea vecinul de salon. Marin nu poate sa zica nimic. Doar ii dau lacrimile, pe care incearca apoi repede sa le ascunda facându-se ca se uita intr-o carticica de rugaciuni. „Nici medicamente nu are cine sa-i cumpere, e vai de capul lui“, continua vecinul de pat. Acesta, un barbat trecut la rândul sau de vârsta tineretii, o are alaturi pe fiica sa. Femeia tocmai venise blindata de la faramcie cu toate cele necesare pentru tratamentul tatalui sau. „De lunea trecuta e internat si a trebuit sa-i cumpar toate alea de la farmacie pentru operatie. I-am luat perfuzii, seringi, leucoplast, fesi, iar acum medicamentele pe care trebuie sa le ia dupa operatie, ser fiziologic, glucoza, tot i-am cumparat“, a spus femeia care s-a recomandat Nina Costache.


Vizitatorii nocturni


Intr-un alt salon, aceeasi poveste. Doi batrâni craioveni zac molesiti de soarele care le bate in plina figura prin geamul deschis. Amândoi in chiloti si cu bluza de pijama descheiata la piept spun aceeasi poveste. „Salteaua este tare ca o scândura, cred ca are 40 de ani. Cearsafurile sunt vechi, avem si ceva goange de prin canalizare care ne viziteaza in fiecare noapte, dar avem termopane la fereastra. Mi s-a cerut sa cumpar perfuzoare, fesi si medicamente si m-am executat. Nu m-au costat decât 300.000 de lei“, a spus unul dintre ei, pe nume Marius Radulescu, incercând sa arate in câteva cuvinte conditiile din spital.


Conducerea neaga realitatea


In ciuda acestor marturii, conducerea Spitalului de Urgenta neaga ca ar fi probleme cu medicamentele. Managerul unitatii sanitare, Cristina Calangiu, sustine ca pacientii nu stiu ce vorbesc, pentru ca in realitate nu ar duce lipsa de nimic: „Nu inteleg de ce ar spune cineva asemenea lucruri. Sunt medicamente in spital, probabil lipsesc anumite sortimente, dar nu sunt de neinlocuit. Este normal sa apara mici probleme, suntem la inceput de an si unii distribuitori de medicamente si materiale sanitare au scumpit marfa, iar noi nu putem sa cumpararm mai scump fiind conditionati de actele aditionale de finantare semnate cu Casa de Asigurari de Sanatate. Dar de aici pâna la a spune ca nu sunt medicamente este mare diferenta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS