10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai intâi teancul de acte, apoi cardul

Mai intâi teancul de acte, apoi cardul

Zeci de doljeni bat in zadar drumul pâna la sediul Casei de Asigurari de Sanatate, pentru a intra in posesia cardului european de sanatate. Ei nu au aflat ca, din aceasta saptamâna, institutia a decis sa acorde actul atât de solicitat numai pe baza unor documente care sa faca dovada calatoriei in statele membre ale UE.


Cererile pentru eliberarea certificatelor de inlocuire a Cardului European de Sanatate nu mai sunt primite de Casa de Sanatate Dolj, decât in cazul in care solicitantii prezinta documentele care dovedesc necesitatea imediata a calatoriei intr-un stat membru UE. Masura i-a revoltat pe doljenii care s-au prezentat si ieri la sediul institutiei. Acestia nu stiau de schimbarea impusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. „Si eu acum ce fac, am venit degeaba de la Carpen?! Am luat toate documentele de care auzisem ca am nevoie si am venit, ca am zis ca nu se stie când m-o chema fiu-meu sa plec in Italia. De unde sa stiu eu ca trebuie sa vin cu bilet de avion sau cu mai stiu eu ce tâmpenie le trece prin cap sa ceara?“, a spus Marian Neacsu, de 56 de ani, din comuna doljeana Carpen. Alti doljeni au declarat ca decizia casei nationale incalca principiul liberei circulatii in statele Uniunii Europene.


„Pâna acum ne-am chinuit sa putem iesi din tara numai cu buletinul si sa nu fim nevoiti sa umblam dupa noi cu teancul de acte si bani, iar acum ne intoarcem la vechile noastre obiceiuri. Nu mi se pare normal ce se intâmpla, din moment ce imi achit contributia catre asigurarile de sanatate si din moment ce pot sa calatoresc liber in Europa!“, a declarat Mihai Stoenescu, de 42 de ani, din Craiova.


Sute de doljeni au solicitat cardul de sanatate


In fata acuzatiilor aduse de asiguratii nemultumiti, reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Dolj spun ca varianta restrictionarii dreptului de a obtine certificatele de inlocuire a Cardului European de Sanatate a fost impusa prin faptul ca se inregistra un numar foarte mare de cereri, iar apoi se prezentau foarte putini titulari sa mai ridice certificatul.


„Având in vedere aglomeratia care s-a produs la Casa de Asigurari, orice solicitare pentru eliberarea certificatelor de inlocuire a Cardului European de Sanatate nu se mai poate face decât pe baza unui document in original care sa ateste necesitatea imediata a calatoriei intr-un stat membru al Uniunii Europene. Cei ce doresc sa plece trebuie sa depuna actele in termen util, respectiv zece zile lucratoare“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj. Potrivit sursei citate, documentele care dovedesc calatoria intr-un stat membru UE se refera la biletele de tren, autocar, avion sau invitatii de la institutiile sau companiile statelor membre UE. Oficialii doljeni nu au explicat ce se intâmpla in situatia unei calatorii in Europa cu autoturismul proprietate personala, când singurul document pe care trebuie sa-l aiba asupra ei o persoana este cartea de identitate. Chiar si in situatia in care depun actele doveditoare de calatorie, doljenii nu se aleg cu un card de sanatate, ci cu un certificat inlocuitor. Aceasta deoarece codul de tara ce trebuie inscris pe card a fost primit abia in urma cu câteva zile. Aproximativ 420 de doljeni au solicitat pâna in prezent eliberarea unui act care sa certifice calitatea de asigurat si care sa poata fi utilizat in spatiul comunitar.


Dreptul la servicii medicale


Cardul european de sanatate confera dreptul la servicii medicale in cazul sederii temporare (nu mai mult de sase luni) in strainatate, in scop turistic, personal, familial sau pentru studii pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, in conditiile stabilite de sistemul public de sanatate al tarii respective si numai pentru problemele de sanatate care apar in timpul sejurului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII