22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTinerii doljeni fug de armata

Tinerii doljeni fug de armata

Tinerii doljeni chemati la recrutare anul acesta au intors spatele armatei, multi dintre ei ignorând legea.


Cadrele de la Centrul Militar Zonal Dolj se confrunta cu lipsa tinerilor la recrutare, doar 39% din contingentul 1987 prezentându-se pentru luarea in evidenta, la jumatatea perioadei in care se face recrutarea. „In urma informatiilor ca din 2007 serviciul militar nu mai este obligatoriu, multi tineri doljeni nu s-au mai prezentat la recrutare. Putem spune ca, la jumatatea perioadei de recrutare care se desfasoara intre 1 martie-28 aprilie, numarul recrutilor a scazut cu aproximativ 15%, fapt ce produce o stare de neliniste in cadrul centrului“, a declarat locotenent-colonel Ion Muraretu, ofiter de relatii publice in cadrul CMZ Dolj.


Majoritatea tinerilor care nu s-au prezentat la recrutare au facut-o nemotivat, chiar daca au semnat ordinul de chemare, doar 2% dintre ei având un motiv temeinic pentru a lipsi de la luarea in evidenta militara. Dintre acestia, câtiva sunt internati in spital, unii sunt plecati in strainatate si 1% sunt arestati sau condamnati.


Pe lânga fuga doljenilor de armata, CMZ Dolj se confrunta si cu alta problema – suprapunerea examenelor de bacalaureat cu perioada de incorporare.


Recrutarea ramâne obligatorie


Se pare ca doljenii au inteles gresit expresia „serviciul militar nu mai este obligatoriu din 2007“, pentru ca si in viitoarea lege se stipuleaza ca recrutarea este obligatorie. „Tinerii nu au inteles ca recrutarea ramâne obligatorie, iar neprezentarea atrage dupa sine si sanctiuni. Pentru a contracara acest absenteism, am trimis comunicate tuturor primariilor din judet“, a precizat Ion Muraretu.


Recrutarea este obligatorie si din 2007 si reprezinta luarea in evidenta militara a cetatenilor. Incorporarea consta in stabilirea aptitudinilor privind serviciul militar si trimiterea celor apti la unitatile militare pentru care li s-au stabilit aptitudinile in vederea efectuarii serviciului militar. Din ianuarie 2007 incorporarea nu mai este obligatorie, insa recrutarea ramâne obligatorie si se efectueaza la fel ca pâna acum. Ofiterii din cadrul CMZ Dolj, chiar daca sunt ingrijorati de lipsa recrutilor, gasesc si un lucru bun: faptul ca aceia care vin la recrutare sunt, de regula, tinerii care vor sa devina soldati sau gradati voluntari.


Sanctiuni


Conform Codului Penal, cel care nu se prezinta la recrutare din rea-vointa poate fi sanctionat cu amenda penala sau cu inchisoarea de la o luna la trei luni. Pedeapsa pentru neprezentarea la incorporare este intre unu si cinci ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII