15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii se bat pe medicamente

Craiovenii se bat pe medicamente

Desi fondurile alocate farmaciilor de Casa de Asigurari de Sanatate aproape s-au dublat, doljenii se bat pe medicamente compensate. Nebunia nu tine insa mai mult de trei zile.


Ca la fiecare inceput de luna, batrânii din Dolj s-au batut iar pe medicamente. Luni, ora 11.00, Farmacia Trei F. Zeci de oameni asteptau incolonati pe trei rânduri sa ajunga la tejghea ca sa-si poata ridica medicamentele de pe retetele compensate. Majoritatea, pensionari cu scrisori medicale. Aglomeratia era atât de mare incât multi dintre ei nici nu puteau sa ajunga in fata ca sa intrebe daca farmacia are la vânzare tratamentul solicitat.


Nu e loc de intrebari


Constantin Ion, de 81 de ani, venise tocmai de la Podari. Dupa ce se plimbase in zadar pe la mai multe farmacii (nici una neavând toate cele sapte medicamente solicitate de el), ajunsese la Trei F. Incercase sa-si faca loc in fata ca sa intrebe farmacista daca au si medicamentele de pe reteta lui, dar persoanele asezate la rând nu i-au dat voie. Asa ca si-a oprit loc la coada si, epuizat, s-a asezat pe o bordura. Dupa o ora, nu se clintise din loc. „Sunt bolnav cu ficatul, cu plamânul si stau rau si cu tensiunea. De cinci ani ma chinui asa. In fiecare luna iau reteta de la doctor si ma duc din farmacie in farmacie. Uneori, am noroc si gasesc medicamentele. Sunt cam scumpe si-asa compensate, ma costa uneori 500.000 de lei, alteori 600.000 de lei. Necompensate, costa mai mult de doua milioane de lei si nu-mi permit, ca toata pensia mea este de 2.800.000 de lei“, a povestit Constantin. Batrânul spune ca au fost luni când nu a gasit medicamentele compensate si atunci a fost nevoit sa se interneze in spital. „Nu o singura data mi s-a intâmplat sa intrerup tratamentul pentru ca nu am gasit medicamente in farmacii si a trebuit sa chem salvarea pentru ca m-am simtit rau. Am stat apoi internat in spital ca sa pot sa iau tratamentul“.


Desi statea in soare, batrânul se tinea inca bine. Spre deosebire de Iulica Tânjala, de 75 de ani, alt pensionar, dar de data aceasta craiovean, care se ruga in zadar de oamenii asezati la coada sa-i dea voie macar sa intrebe. „De la 9.00 stau aici si nu am reusit nici macar sa aflu daca au medicamentele care imi trebuie. Am fost si la farmacia de la gara si la farmacia de alaturi, la Deo El Farm, si nu am gasit toate medicamentele de pe reteta. Vai de noi, am ajuns batrâni si bolnavi sa ne chinuim ca neoamenii si sa ne mâncam intre noi precum câinii pe o bucata de os“, a spus batrânul. Si pentru ca puterile incepusera sa-l paraseasca, s-a asezat si el pe marginea bordurii sa-si traga oleaca sufletul.


Nu doar la Farmacia Trei F s-au batut batrânii pe medicamente. Aceeasi situatie era la toate unitatile din Craiova. Cozi interminabile, bolnavi irascibili impingându-se unii pe altii si blestemând guvernul.


„Banii nu vor ajunge niciodata“


Farmacistii dau din umeri neputinciosi. Sustin ca au fonduri pentru compensate si gratuite, dar numarul bolnavilor care solicita medicamente este coplesitor. „Probabil banii nu vor ajunge niciodata. Ar trebui schimbat modul de abordare a problemei. O buna perioada oamenii s-au obisnuit sa gaseasca medicamente doar in primele zile din luna, iar acum, când sunt fonduri suficiente, bolnavii vin la farmacii tot in primele zile“, a declarat Elena Calin, presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj.


Se pare ca teama bolnavilor nu este tocmai nejustificata. Potrivit Elenei Calin, in cursul anului trecut, doar in luna decembrie farmaciile au avut suficiente fonduri pentru a acoperi cererea de medicamente compensate.


Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sustin ca nu este cazul in momentul de fata, bugetul alocat pe luna aprilie pentru medicamente compensate fiind aproape dublu fata de aceeasi luna a anului trecut, prin urmare ar trebui sa fie mai mult decât suficient. „Bugetul lunar prevazut in baza actelor aditionale la contractul pe 2005 este de 40 de miliarde de lei. Teoretic, ar trebui insa ca in perioadele de primavara si vara consumul de medicamente sa scada“, a precizat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS