16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn sfert dintre gorjeni sunt pensionari

Un sfert dintre gorjeni sunt pensionari

Gorjenii trecuti de prima tinerete vor sa-si dea locul de munca pe o pensie, chiar daca mai au câtiva ani pâna la vârsta pensionarii. Jumatate dintre pensionarii gorjeni au terminat cu munca inainte de termenul prevazut de lege.


Locuitorii judetului Gorj care se afla in câmpul muncii sunt, conform datelor oficiale, mult mai putini decât cei care au reusit sa obtina statutul de pensionar si implicit un venit care sa le asigure un trai decent sau macar hrana zilnica. Daca un loc de munca e greu de gasit, statutul de pensionar nu pare sa fie chiar atât de greu de obtinut, daca ar fi sa dam crezare datelor oferite de Casa Judeteana de Pensii Gorj. Potrivit acestora, in momentul de fata, in Gorj traiesc din pensie 93.416 de persoane, reprezentând aproximativ un sfert din populatia judetului. In acelasi timp, totalul angajatilor pentru care peste 5.500 de angajatori achita asigurari sociale este de numai 87.500. Acest lucru inseamna ca in Gorj sunt oficial cu 6.000 mai multi pensionari decât angajati.


Gorjul – „fruntas“ in topul saraciei


Cei mai multi dintre pensionari, adica 48.336, au iesit la pensie inainte de a implini vârsta legala. De asemenea, 12.394 de persoane primesc pensii de invaliditate si 12.765 – pensii de urmas. Din nefericire, un numar destul de mare de cetateni – 12.380 – beneficiaza de pensii de agricultori, acestia având in general si cele mai mici venituri si ducând traiul cel mai greu. De altfel, o mare parte din populatia judetului traieste in mediul rural si in conditii foarte grele. In clasamentele ultimilor ani, Gorjul ocupa alaturi de Hunedoara si câteva judete din Moldova primele locuri in topul saraciei. Nesiguranta unui loc de munca si greutatea cu care se poate pastra o slujba ii determina pe tot mai multi angajati sa se gândeasca la cum pot sa iasa mai repede la pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS