21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZâmbetul amar al micutei cersetoare

Zâmbetul amar al micutei cersetoare

Prima data am fotografiat-o de la distanta, crezând ca o sa fuga, apoi m-am apropiat si am vazut ca se opreste din repertoriu, zâmbeste spre aparat si ma roaga sa-i dau si ei o poza. Nu are mai mult de sapte ani si a venit in Motru adusa de parinti sau de afaceristi verosi care ii folosesc pe cei mici in cersit, ei obtinând uneori, in doua-trei zile de stat in strada, contravaloarea salariului minim pe economie. Unii au transformat cersitul intr-o adevarata arta, si-au exersat indelung pozitia, miscarile, precum si repertoriul, daca nu cumva joaca rolul unui mut. Fetita din fotografie tinea o mâna intinsa, ochiul drept inchis, se legana inainte si-napoi si se ruga de sanatate pentru trecatori. In doar cinci minute, mila acestora s-a materializat in suma de 40.000 de lei vechi, pe care micuta i-a pus discret in plasa. Din când in când, o vizita „boss-ul“, care inlocuia rapid plasa si disparea, pierzându-se printre trecatori.


Pâna in 1990 nu existau cersetori decât in jurul bisericilor, intrucât pe atunci cerseau numai batrânii saraci, pe care militia nu prea ii lua in seama. Dar cum se ivea un cersetor tânar, mai ales daca „alegea“ o zona centrala, era transformat imediat in stâlp pentru „indreptat“ bastoanele de cauciuc ale militienilor. Astazi, in aceasta democratie originala din tara noastra, unii incearca sa faca averi si folosesc copiii pentru cersit, uneori schilodindu-i fizic pentru a avea mai mult „succes“, iar alti copii cersesc pentru a-si asigura o bucata de pâine.


„Gorila“, poreclit astfel de cei care s-au obisnuit cu prezenta lui in Piata Centrala din Motru, isi are locul pe aleea de la intrare. Inca de la primele ore ale diminetii el intinde mâna si cere 1.000 de lei pentru pâine fiecarui trecator si nu pleaca pâna nu obtine banii pentru hrana zilnica. Uneori se „intersecteaza“ cu Mioara, femeia care este suparata pe primarul localitatii ca i-a luat puterea de a trece prin ziduri, si ii da si ei un colt de pâine. Are 15-16 ani si cerseste de sase ani. Nu vrea sa spuna de unde este si nici daca are parinti, iar pentru ca nu fura si nu vorbeste urât este tolerat de pietari.


Alta categorie de cersetori, asa-zisii „turisti“, pot fi vazuti pe strazile orasului Motru in perioadele de acordare a salariilor la mineri. Sunt vreo sase, care mai cersesc si in Craiova, Târgu Jiu si Drobeta Turnu Severin, iar in Motru vin de doua ori pe luna. Majoritatea sunt copii adusi de adulti care ii supravegheaza de la distanta.


Din acest grup iese in evidenta Mariana, din comuna Comanda, judetul Mehedinti, care cerseste in Motru de doua ori pe saptamâna de când avea opt ani, pentru a-i intretine pe cei trei frati mai mici. Acum are 17 ani, cerseste in continuare, dar nu ii mai impresioneaza la fel de mult pe trecatori, motiv pentru care plasele pe care le duce spre trenul de la ora 16.00 sunt de la o zi la alta mai usoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS