10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCele mai importante controale de rutină

Cele mai importante controale de rutină

Speranţa de viaţă a crescut în medie cu 30 de ani, viaţa se îmbunătăţeşte considerabil datorită noilor descoperiri tehnologice ce se aplică în toate domeniile de la medicină, alimentaţie, construcţii, industria cosmetică etc. Cu toate acestea, virusurile, bacteriile, maladiile atacă în continuare. Apar boli grave la vârste fragede şi foarte fragede, dar mai ales la maturitate: cancere, reumatisme, boli neurodegenerative, cardiovasculare – probleme care uneori pot fi ţinute în frâu cu tratamente corespunzătoare, dar foarte rar complet vindecabile. Analizele de prevenție sunt importante încă de la cele mai mici vârste.

Indiferent de vârsta pe care o aveți, specialiștii recomandă să mergeți la medicul de familie cel puțin o dată pe an pentru efectuarea analizelor de sânge uzuale și a unei examinări clinice. Aceste analize de rutină, împreună cu examenul de evaluare generală a sănătății, rămân cea mai bună metodă de screening pentru boli frecvente precum anemia, diabetul zaharat, tulburările de coagulare a sângelui, hepatitele, insuficiență renală, bolile cardiovasculare, infecțiile digestive sau urinare.

Analize care trebuie realizate periodic

Hemoleucograma este o analiză utilă în identificarea diferitelor tipuri de anemii, infecții, alergii sau leucemii și măsoară următoarele cantități: numărul de globule roșii din sânge – eritrocite (RBC), numărul de globule albe din sânge – leucocite (WBC), cantitatea totală de hemoglobină din sânge (HGB), procentul de globule roșii – hematocrit (HCT), media volumului globulelor (MCV) – mărimea globulelor roșii, media globulară a hemoglobinei (MCH), concentrația medie a hemoglobinei (MCHC), numărul de trombocite (PLT).

Copii între 2 şi 5 ani

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani, inclusiv, medicul de familie poate recomanda atât analize pentru profilaxia anemiei, cât şi pentru profilaxia rahitismului. Analizele pentru profilaxia anemiei includ: hemoleucograma completă, examenul citologic al frotiului sangvin, în cazul unor modificări de HLG (homoleucogramă), sideremie.
Analizele pentru profilaxia rahitismului presupun: calciu seric total, calciu ionic seric.

Copii între 6 şi 11 ani

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani, inclusiv, se recomandă analize pentru profilaxia sindromului dismetabolic – în cazul copiilor cu indicele de masă corporală peste medie. Acestea presupun: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice glicemie TGP şi TGO.
Pentru aceeaşi categorie de vârstă, medicul poate recomanda analize pentru profilaxia anemiei, care presupun: hemoleucograma completă, examen citologic al froţiului sangvin, dacă există modificări de HLG , sideremie.

Copii între 12 şi 17 ani

Copiii între 12 şi 17 ani au şi ei dreptul la analize pentru profilaxia sindromului dismetabolic, dar şi la screening ITS, în cazul în care şi-au început viaţa sexuală. Acest screening presupune: VDRL sau RPR ± TPHA, în cazul unui VDRL pozitiv.

Adulţi între 18 şi 39 de ani

Pentru adultul asimptomatic, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani, medicul poate recomanda în cadrul programului de prevenire: hemoleucogramă completă, examen citologic al froţiului sangvin, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serică.
Controlul cardiac –
necesar în fiecare an

Dacă aveţi hipertensiune arterială sau palpitații, făceți-vă anual un examen clinic și o cardiogramă, completate de monitorizarea ritmului cardiac cu un holter, o probă de efort și o tomografie computerizată.

Controlul ginecologic anual

Toate femeile, indiferent de vârstă, trebuie să se programeze în fiecare an la ginecolog pentru controlul de rutină, însoțit de testul Babeș Papanicolau și testul HPV.
Dacă aveți sub 30 de ani, trebuie să faceți o ecografie mamară și o consultație senologică o dată la trei ani. După vârsta de 30 de ani, ecografia mamară și cea transvaginală trebuie făcute în fiecare an. După 40 de ani, înlocuiți ecografia mamară anuală cu mamografia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS