21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateObiceiuri care îmbolnăvesc ficatul

Obiceiuri care îmbolnăvesc ficatul

Există multe alimente care contribuie la îmbolnăvirea ficatului, însă câteva categorii sunt extrem de periculoase.
Prea mult zahăr nu înseamnă doar risc crescut de carii, ci şi pobleme cu ficatul. În special fructoza este greu de asimilat, fiind transformată în grăsime care se depune pe organe, cauzând ficatul gras. Studiile arată că zahărul în exces este la fel de periculos pentru ficat precum consumul de alcool, chiar dacă nu ai probleme cu greutatea. Aşadar, redu consumul de dulciuri, produse de patiserie, bomboane, dar şi băuturi carbogazoase îndulcite cu fructoză sau zahăr.

Prăjelile

Orice tip de prăjeală este extrem de dăunătoare pentru organism, deoarece se creează produși toxici pentru ficat și colon. Prin prăjire se oxidează și se degradează chiar și grăsimile bune din uleiurile vegetale, din nuci și semințe.
Dă gust mâncării din condimente aromate și nu din rântașuri și prăjeală! Adaugă uleiul, de preferat la finalul preparării.

Sucurile de fructe și băuturile carbogazoase

Sucurile de fructe nu reprezintă altceva decât apa cu zahărul din fructe, care se transformă foarte ușor în grăsime hepatică, iar băuturile carbogazoase conțin doar calorii goale, nonnutritive, coloranți, conservanți și E-uri, care sunt otravă pentru corp și ficat.
Alege să consumi smoothie-uri din fructe și legume în locul sucurilor, pentru a păstra fibrele și antioxidanții benefici care protejează ficatul și organismul și nu îl încarcă inutil cu calorii și zaharuri concentrate.
Bea apă plată sau minerală, după preferințe, aromatizată cu lămâie și mentă, ceaiuri de orice fel neîndulcite, compoturi fără zahăr, cafea cu lapte degresat.

Atenţie la grăsimile trans!

Multe alimente procesate sunt surse bogate în grăsimi trans, considerate de nutriţionişti adevărate bombe calorice, iar de medici, reale pericole pentru sănătate. Astfel de grăsimi sunt trecute pe etichetă drept „grăsimi parţial hidrogenate“ şi sunt responsabile pentru acumularea în exces a kilogramelor, care, după cum am spus mai sus, contribuie la apariţia bolilor de ficat.
Medicii spun că ne putem confrunta cu o boală de ficat atunci când apar următoarele simptome: somnolenţa exagerată, variaţii ale poftei de mâncare, umflarea abdomenului, constipaţia cronică, limba uscată, senzaţia de acru sau amar în gură, umflarea picioarelor sau simptome de depresie. Hidratarea este foarte importantă, aşa că este indicat să beţi doi litri de apă pe zi. Ceaiul de tei sau de mentă ajută la detoxifierea organismului şi este benefic pentru organism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS