10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSfaturi esențiale pentru sănătate iarna

Sfaturi esențiale pentru sănătate iarna

În timpul sezonului rece, organismul este slăbit şi supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scăzut. De asemenea, alimentaţia nu mai este la fel de diversificată, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon atacă organismul şi îl contaminează cu diverse bacterii şi viruşi. Pentru a vă apăra de rinite, faringite, traheobronşite, pneumonii şi gripe, e recomandat să aveţi grijă cu ce vă îmbrăcaţi şi ce alimente consumaţi în această perioadă.

Consumă legume cu frunze verzi în fiecare zi

Dacă există un singur aliment care îţi poate schimba semnificativ starea de sănătate, majoritatea studiilor indică legumele cu frunze verzi. Spanac, kale, salata verde, năsturelul, andivele sau pătrunjelul conţin clorofilă care poate reduce inflamaţiile din organism, îmbunătăţeşte sănătatea ficatului, au multă vitamina A (betacaroten) care întăreşte sistemul imunitar, sunt bogate în vitamina C şi fibre.
În plus, au foarte puţine calorii şi îţi dau o senzaţie de saţietate. Alt beneficiu al legumelor cu frunze verzi se referă la cantitatea mare de magneziu, care reduce glicemia, conferă energie, reduce stresul şi te ajută să dormi mai bine. Crude sau gătite la aburi, legumele cu frunze verzi nu trebuie să lipsească din dieta ta zilnică.

Hidratează-te corect în fiecare zi şi ai grijă la conţinutul alimentelor pe care le consumi

Aşadar, este ideală păstrarea unui aport hidric de 2 litri pe zi. Trebuie evitate excesele de dulciuri, sare, cafeină, băuturi alcoolice, alimente grase, afumate sau prăjite excesiv. Reducerea consumului alimentelor procesate – cele care conţin multe E-uri şi aditivi alimentari – şi au valoare nutritivă redusă este, de asemenea, esenţială.

Informează-te asupra suplimentelor alimentare pe care le consumi

Suplimentele trebuie alese astfel încât să conţină antioxidanţi importanţi precum betacaroten, vitamina C (creşte apărarea împotriva gripei şi a virozelor de sezon), vitamina E (protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului), vitamina D (pentru sinteza scăzută datorată lipseiâ soarelui pe perioada iernii).

Mişcarea este esenţială

Chiar dacă nu ai timp să mergi la sală sau să urmezi un program de exerciţii, o plimbare alertă de jumătate de oră, de trei ori pe săptămână, poate să îţi întinerească creierul cu zece ani! Poţi încerca să faci exerciţii uşoare când te uiţi la serialul tău preferat. Activitatea fizică este necesară nu numai pentru menţinerea muşchilor şi a oaselor, dar şi pentru o bună funcţionare a inimii, a creierului, a vaselor de sânge, a articulaţiilor şi, nu în ultimul rând, al sistemului imunitar.

Gândeşte optimist

Stresul provoacă un răspuns psihologic dăunător organismului. Cortizolul şi adrenalina, care te ajută să faci faţă pericolului pe termen scurt, îţi pot slăbi sistemul imunitar, inima şi creierul atunci când sunt activate constant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS