10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile portocalelor pentru organism

Beneficiile portocalelor pentru organism

Portocalele au numeroase beneficii pentru întreg organismul, dar pot fi folosite şi în măştile de faţă, deoarece au în compoziţie substanţe cu puternice efecte antiîmbătrânire. Sărace în calorii, dar pline de nutrienţi, portocalele contribuie la întărirea sistemului imunitar şi previn apariţia ridurilor. Cu un conținut ridicat de vitamina C, portocalele sunt bogate în fibre și folat și conțin numeroși compuși benefici, alături de potasiu, calciu, vitamina A și vitamina B.

Cel mai cunoscut avantaj al portocalelor este efectul pe care îl are vitamina C în păstrarea imunității. Deoarece această vitamină este dizolvată rapid de corp, ai nevoie să o consumi zilnic din fructe și legume, pentru a crește producția de globule albe. Portocalele pot avea un rol important ca stabilizator natural al tensiunii arteriale. Conținutul de magneziu și hesperidină, un flavonoid care întărește pereții capilari, este benefic pentru întregul sistem cardiovascular.
Un studiu publicat în revista ştiinţifică American Journal of Epidemiology concluzionează că un consum regulat de banane, portocale şi suc de portocale în primii doi ani de viaţă poate scădea riscul de apariţie a leucemiei.
Fiind o sursă bogată în vitamina C, un putetrnic antioxidant, portocalele ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Conţinutul crescut de fibre din portocale este benefic şi în prevenirea cancerului colorectal.

Prevenirea infecțiilor virale

Vitamina C întărește imunitatea, dar portocalele conțin și alți compuși care pot contribui la prevenirea infecțiilor virale. Polifenolii din portocale luptă astfel cu virozele, dar și cu infecțiile mai grave.

Creșterea imunității

Cel mai cunoscut avantaj al portocalelor este efectul pe care îl are vitamina C în păstrarea imunității. Deoarece această vitamină este dizolvată rapid de corp, ai nevoie să o consumi zilnic din fructe și legume, pentru a crește producția de globule albe.

Previne sau ţine sub control diabetul

Studiile arată că persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 care au un regim alimentar bogat în fibre au glicemia în parametri normali, iar cele cu diabet de tip 2 pot sesiza o îmbunătăţire a nivelului de zahăr din sânge, a lipidelor şi a insulinei. Cu toate acestea, portocalele au un conţinut destul de mare de fructoză, motiv pentru care trebuie consumate cu moderaţie de către persoanele cu diabet.

Funcționarea bună a creierului

O singură portocală asigură aproximativ 10% din necesarul zilnic de folat (acidul folic), compus utilizat de creier pentru dezvoltarea celulară a neuronilor noi.

Previne apariţia acneei

Portocalele sunt fructe bogate în vitamina A, care previne dezvoltarea şi răspândirea bacteriilor şi virusurilor în organism. De asemenea, această vitamină este des utilizată ca ingredient de bază în produsele cosmetice antiacneice, deoarece reduce inflamaţia şi, astfel, îmbunătăţeşte aspectul pielii. Totodată, acidul citric are puternice efecte exfoliante, înlăturând cu succes celulele moarte de la suprafaţa pielii şi micşorând porii, prevenind astfel apariţia acneei.

Hidratează în profunzime pielea

Acidul citric este un compus-cheie în ameliorarea aspectului ridurilor şi catifelarea pielii. Se găseşte în toate citricele şi este utilizat inclusiv în produsele cosmetice exfoliante, deoarece curăţă bine, dar hidratează în acelaşi timp pielea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS