11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSingurul hospice din România cu program non stop pentru copii cu boli incurabile funcţionează din donaţii

Singurul hospice din România cu program non stop pentru copii cu boli incurabile funcţionează din donaţii

Singurul hospice din ţară unde sunt îngrijiţi non stop copiii cu boli terminale funcţionează la Sibiu, iar banii necesari vin, de cele mai multe ori, din donaţii sau din străinătate. Statul, prin sistemul de asigurări de sănătate, asigură 40 la sută din totalul necesar, scrie Mediafax.

Directorul Centrului de Îngrijiri Paliative Hospice „Carl Wolf”, Ortrun Rhein, spune că centrul de îngrijire pentru copii cu boli incurabile, singurul care funcţionează non stop în ţară, are 10 locuri, dar numai 9 sunt ocupate, deoarece unul este păstrat întotdeauna pentru urgenţe majore.

„Este un centru paliativ unde copiii sunt îngrijiţi 24 din 24, şapte zile pe săptămână, tot anul. Am deschis în 2016, primul copil a venit în august 2016. De atunci şi până acum învăţăm să lucrăm şi să nu mai fim surprinşi, deşi e greu. A fost neplăcut să aflăm cât de mulţi copii cu boli terminale sunt părăsiţi de părinţi în momentul acela când află de diagnostic. Asta este ceva trist pentru o ţară. Mai mult de jumătate din copiii pe care îi îngrijim aici vin din centre de plasament sau direct din spital, unde au fost lăsaţi după ce au dispărut părinţii. Pentru un copil cu o boală terminală să fie şi părăsit este o dramă în plus. Avem întotdeauna trei patru cereri în plus. Avem 10 locuri, dar noi ţinem mereu un loc liber şi dacă sunt cazuri de urgenţă maximă, le preluăm”, a explicat directorul Rhein.
Potrivit acesteia, unii copii stau la hospice câteva zile ori săptămâni, până starea lor se normalizează cât de cât, alţii rămân în centru până la finalul vieţii. Pentru fiecare copil din hospice este loc unde să rămână întotdeauna şi unul dintre părinţi, dacă îşi doreşte acest lucru. Sunt şi familii care, atunci când ştiu că sfârşitul e aproape, îşi duc copilul acasă.

„Unii copii niciodată nu vor mai fi sănătoşi, dar trebuie să vă spun asta: copiii au mult mai multă viaţă în ei decât credem noi. Adică sunt minuni până la urmă şi aici noi putem ajuta. Întotdeauna mai vine unul, mai pleacă altul. Ei au perioade când au temperatură, când sunt cu durere şi până i se schimbă tratamentul ori până sunt puşi pe un tratament au nevoie de ajutor şi ei, dar şi părinţii lor. Eu cred că face parte din umanitatea acestei ţări să avem astfel de centre unde să îngrijim aceşti copii. Sunt copii care luptă pentru fiecare oră sau care sunt la capătul drumului. Eu sunt optimistă şi tot sper că, într-o o zi, România îşi va apleca ochiul spre aceste centre şi se va găsi forţa financiară ca să ne ajute să nu mai fugim o lună întreagă pentru salarii, pentru una sau pentru alta şi să ne ocupăm doar de cei care ajung în hospice”, a mai spus Ortrun Rhein.

Citeşte întreg articolul pe Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS