14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinisterul Sănătății spune că are în depozit imunoglobulină pentru 3 luni, dar mulți pacienți sunt trimiși de medici să facă rost singuri de medicamente

Ministerul Sănătății spune că are în depozit imunoglobulină pentru 3 luni, dar mulți pacienți sunt trimiși de medici să facă rost singuri de medicamente

Stocurile de imunoglobulină aflate în acest moment în depozitul Unifarm însumează peste 49 de kg și reprezintă necesarul pentru mai mult de 3 luni, a anunțat marți Ministerul Sănătății, într-un comunicat. Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, a declarat, însă, pentru HotNews.ro, că există cazuri de pacienți care nu primesc medicamentele din spital, în condițiile în care acestea sunt compensate 100% potrivit legii, și sunt trimiși de medici, cu rețete simple, nu compensate, să își procure singuri tratamentul. Acuzațiile pacienților sunt confirmate și de Administrația Spitalelor din București, care, într-un răspuns oficial oferit în scris unei paciente care nu și-a primit tratamentul de la Spitalul Colentina, arată că „Spitalul Clinic Colentina și-a îndeplinit toate obligațiile legale ce rezultă din contractul avut cu Unifarm, pentru a se putea efectua aprovizionarea cu imunoglobulină destinată pacienților cu afecțiuni cronice și acute, care au indicația acestui tip de tratament. Ministerul Sănătății a confirmat că în prezent, are o disponibilitate redusă a produsului Intratect și că se află în imposibilitatea de a putea asigura întreg necesarul de flacoane cu acest produs, în unitățile spitalicești.”

Potrivit Ministerului Sănătății, în depozitul Unifarm se află, în acest moment, următoarele stocuri:
a) IG Vena – 750 flacoane
b) Intratect – 53 flacoane
c) Privigen – 500 flacoane
d) Pentaglobin – 13.163 flacoane
e) Flebogamma – 2.100 flacoane

„Așadar, stocurile însumează peste 49 de kg și reprezintă necesarul pentru mai mult de 3 luni”, afirmă reprezentanții Ministerului Sănătății, în comunicat.

De asemenea, în următoarea perioadă, până la data de 31.12.2018, Unifarm urmează să achiziționeze echivalentul a minim 7.200 flacoane de 2,5g imunoglobulină umană (Flebogamma, Privigen și Intratect), potrivit Ministerului Sănătății.

Administrația Spitalelor București dă vina pe minister: „A comunicat că are o disponibilitate redusă a produsului Intratect”

Daria Dragotoiu Muir este pacient dependent de imunoglobulină, fiind diagnosticată atât cu imunodeficiențe primare, cât și cu afecțiune autoimună. Ea a scris Administrației Spitalelor și Ministerului Sănătății după ce nu a primit imunoglobulină de la Spitalul Colentina, de unde ar trebui să își primească tratamentul.

În urma solicitărilor scrise, Daria Muir a primit de la Administrația Spitalelor București (ASSMB) următorul răspuns, în numele Spitalului Colentina: „Spitalul Clinic Colentina și-a îndeplinit toate obligațiile legale ce rezultă din contractul avut cu Unifarm, pentru a se putea efectua aprovizionarea cu imunoglobulină destinată pacienților cu afecțiuni cronice și acute, care au indicația acestui tip de tratament. Ministerul Sănătății a confirmat că în prezent, are o disponibilitate redusă a produsului Intratect și că se află în imposibilitatea de a putea asigura întreg necesarul de flacoane cu acest produs, în unitățile spitalicești.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS