6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum scăpăm de migrenă

Cum scăpăm de migrenă

Migrena e o durere de cap care durează în medie de la 4 până la 72 de ore, uneori mai mult sau mai puţin, depinde de la caz la caz. În România, studiile arată că durerea de cap este cea mai frecventă formă de durere, afectând 83% dintre români. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că jumătate dintre adulții din întreaga lume suferă de dureri de cap cel puțin o dată pe an, cefaleea fiind una dintre cele mai frecvente dureri cu care se confruntă omul modern.

Migrena apare sub forma unui atac şi este însoţită de stări de greaţă şi de vomă, sensibilitate la zgomote şi la lumină, simptome vizuale, cum ar fi sclipiri, luminiţe, steluţe sau ameţeli, care durează în jurul a 30 de minute înainte de criza propriu-zisă. Durerea de cap puternică este limitată de obicei pe o singură parte a capului.
O durere acută poate fi cauzată de acumularea tensiunii la nivelul gâtului și al umerilor, iar asta se întâmplă de multe ori, din cauza poziției deficitare de la birou sau a orelor petrecute în hibernare fizică. Deshidratarea poate cauza dureri severe de cap. Un pahar cu apă poate rezolva problema în câteva minute. Tensiunea din jurul tâmplelor este un semn că eşti stresat. Retrage-te într-un loc liniştit, chiar şi în baie dacă e nevoie, şi masează-ţi fruntea cu mişcări circulare. În timp ce masezi, inspiră puternic pe nas şi expiră uşor, pe gură, de cinci ori. Este necesar să faci o pauză şi repetă.

Deshidratarea poate cauza dureri severe de cap

În momentul apariţiei durerilor de cap, în primul rând ar trebui să faceți o analiză a propriului stil de viaţă (alimentaţie, activitate fizică, fumat, consum de alcool, balanţa muncă-relaxare) şi să încercați să înlăturați acei factori care ar putea declanşa disconfortul. Totuşi, dacă durerile sunt puternice, persistă sau revin periodic, este cazul să consultați un medic. Acelaşi lucru trebuie făcut şi dacă durerea de cap apare brusc sau dacă devine mai intensă atunci când tuşiți, vă întindeți în pat, după ce faceți un efort fizic ori dacă este însoţită de greaţă, febră, slăbiciune, tulburări vizuale, de vorbire ori de comportament sau de tensiune musculară în zona cefei şi a gâtului. În plus, un consult medical trebuie făcut fără întârziere în cazul în care cefaleea a apărut în urma unei căzături sau a unui alt tip de traumă craniană. Răcirea sau încălzirea extremă a gâtului poate cauza migrene prin modificarea circulaţiei spre cap, ceea ce imită mecanismul formării migrenelor. Dacă te deplasezi în locuri cu temperaturi diferite, ar fi bine să porţi o eşarfă.

Cum tratăm migrenele?

• Antianalgezicele naturale – muşeţel şi ceai de mentă – pot face minuni atunci când vine vorba de a te ajuta să te relaxezi şi de a-ţi alina durerea de cap.
• Aplicarea de comprese reci pe zona afectată. Aceasta poate fi o modalitate foarte eficientă de a ajuta la ameliorarea durerii, temporar. De asemenea, puteţi plasa mâinile în apă rece cu gheaţă timp de câteva minute, în timp ce, în mod repetat, strângeți şi deschideți pumnii pentru un efect similar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS