11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum avem grijă de sănătatea plămânilor

Cum avem grijă de sănătatea plămânilor

Când suferim de astm, bronșită, alergii, răceli frecvente sau pur și simplu avem un aport insuficient de oxigen, suntem predispuși la lipsa de energie, vitalitate. Plămânii nu ne ajută numai să respirăm, ci filtrează particulele dăunătoare și agenții contaminanți din aerul inhalat. Medicii susţin că ne putem proteja plămânii printr-o alimentaţie corespunzătoare. Magneziul este principalul element care ajută plămânii să fie sănătoşi. Cele mai bogate alimente în magneziu sunt spanacul, nucile sau cerealele integrale. Cafeaua are, la rândul său, efecte miraculoase asupra sănătăţii plămânilor, consumată în cantităţi moderate putând să reducă efectele astmului.

Plămânii sunt organe vitale pentru funcționarea organismului care, privite în mod simplist, sunt responsabile de realizarea schimbului de gaze din organism, respectiv de producerea oxigenului și de eliminarea dioxidului de carbon. În lipsa funcționării lor, corpul uman nu ar fi capabil să supraviețuiască.
Funcția lor de bază este să ofere oxigen capilarelor pentru a oxigena sângele din sistemul circulator, însă ne sunt utili și pentru a vorbi, a râde sau a cânta.

Apa este extrem de importantă

Apa este esențială pentru plămâni sănătoși. Plămânii iritați sunt mult mai sensibili la iritații. Orice persoană, pentru a fi hidratată corespunzător, ar trebui să bea șase-opt pahare cu apă în fiecare zi.

Ce efect are dieta în bolile pulmonare

Există anumite alimente care oferă plămânilor doze mari de substanțe nutritive esențiale care le permit să rămână cât mai sănătoși cu putință. Aceste alimente pot ajuta organismul în procesul vindecării anumitor boli care afectează plămânii.
S-a demonstrat științific faptul că bolnavii care suferă de boli pulmonare obstructive cronice au un nivel mai scăzut de antioxidanți (substanțe nutritive cu rol benefic pentru organism ce protejează celulele de diferite tipuri de daune) în sângele lor.
Specialiștii analizează felul în care anumite alimente pot influența evoluția bolilor pulmonare. Alimentele considerate a avea un efect protectiv în bolile de plămâni sunt vitaminele antioxidante și acizii grași OMEGA3. Se recomandă astfel consumul de pește precum ton, somon, sardine.
În același timp se recomandă un consum ridicat de fructe și legume proaspete.
O persoană cu o dietă sănătoasă are un risc mai scăzut de infecții, fiind astfel mult mai rezistentă la infecțiile pulmonare. Dieta trebuie însoțită de activitate fizică de o intensitate recomandată de medic, în funcție de boala pulmonară diagnosticată.
Bolnavii care au afecțiuni pulmonare se confruntă cu probleme în respirație. Menținerea unei greutăți corporale normale este foarte importantă în cazul acestor bolnavi.

Alimente care ajută sănătatea plămânilor

Peștele. Conține vitamina D, iar acest lucru pare să fie în legătură directă cu sănătatea pulmonară. Un deficit al acestei vitamine indică posibilitatea de pierdere a funcției pulmonare. Peștele gras și uleiurile de pește sunt o sursă deosebit de bogată de vitamina D. Peștele este bogat în acizi grași Omega-3 care oferă o anumită protecție împotriva mai multor tipuri de cancer, printre care și cel de plămâni.

Hreanul. Este picant şi are efect puternic încălzitor. Curăţă plămânii şi sinusurile. Este util în cazurile de gripă, dureri şi inflamaţii ale gâtului, digestie slabă, circulaţie deficitară, reumatism.

Ceapa. Oferă vitamina C, vitamina B6 și alte elemente nutritive esențiale care dau corpului toată energia de care are nevoie pentru a se vindeca. De asemenea, are proprietăți anticancerigene. Altă componentă pe care o conține ceapa este quercetina, un antioxidant natural care ajută la prevenirea bolilor, cum ar fi cancerul pulmonar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS