17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrazul oltenesc, bun pentru sănătate

Prazul oltenesc, bun pentru sănătate

Prazul este compus în procent de 90% din apă, conținând totodată și fibre, minerale precum nichel, potasiu, fier, magneziu, mangan, calciu, fosfor, vitamine: A, C, K, acid folic, vitamine din complexul B în cantitate moderată (B1, B2, B3 și B6).
Prazul consumat ca atare sau decoctul din frunze poate ajuta la înlăturarea gripei, anginei, afecţiunilor cardiace, arterite, astmului bronşic, bronşitelor, traheitelor, laringitelor, constipaţiei, enterocolitelor, atoniei digestive, fermentaţiilor intestinale şi a altor tulburări digestive. În uz extern, sub formă de cataplasmă, compresă, spălături locale, planta ajută la vindecarea furunculelor, plăgilor, panariţiului, abceselor şi piodermitei.
Anumite studii arată că prazul, consumat în mod regulat, poate scădea riscul apariției cancerului ovarian. Această substanță are un efect benefic și asupra sistemului cardiovascular, protejând vasele de sânge. Datorită conținutului său de chempferol și polifenol, prazul are și un efect antiinflamator și poate fi consumat în artrită reumatoidă, în diabet sau în obezitate.
Prazul este recomandat și femeilor însărcinate deoarece în compoziția sa se regăsește o formă bioactivă de acid folic. Studii științifice arată că acidul folic previne defectele de tub neural la făt și anumite malformații congenitale.
În plus, magneziul, fosforul și acidul folic pe care le conține prazul au un rol important în menținerea sănătății sistemului nervos. Ele îmbunătățesc capacitatea de concentrare, memoria și abilitatea creierului de a procesa informația.

Afecțiuni

Diabetul – prazul conţine substanţe care acţionează asupra insulinei, crescându-i efectul hipoglicemiant.
Constipaţia – prazul ajută la eliminarea toxinelor, curăţă colonul şi este aliatul ideal în lupta împotriva constipaţiei.
Gută şi artrită – prazul favorizează eliminarea acidului uric.
Cistita şi retenţia urinară – dacă vă luptaţi cu aceste afecţiuni, v-ar ajuta să aplicaţi pe partea de jos a abdomenului o cataplasmă fierbinte, de praz fiert.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS