14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNu se găsesc medicamente de bază pentru bolnavii de cancer

Nu se găsesc medicamente de bază pentru bolnavii de cancer

Marea problemă este că unele din medicamentele de care depinde viața bolnavilor nu se mai găsesc

Situația prin care trec copiii bolnavi de cancer și familiile lor este disperată. Pacienții spun că multe dintre medicamentele de care au nevoie nu se mai găsesc. Oamenii sunt disperați, se împrumută ca să poată să cumpere medicamentele din străinătate. „O asemenea criză nu a mai fost din 2005“, spun reprezentanții pacienților.

În fiecare zi, peste 200 de români pierd lupta cu cancerul și alți 200 află diagnosticul crunt, de cele mai multe ori fiind vorba de cancer la plămâni, colorectal, de sân, prostată, de col uterin și diferite forme de cancere hematologice. Cancerul este o boală care afectează tot mai mulți olteni. Zeci de mii de bolnavi figurează în evidențele medicilor din toate județele regiunii. Marea problemă este că o parte din medicamentele de care depinde viața bolnavilor nu se mai găsesc.
Reprezentanţii Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România ştiu cel mai bine suferinţa şi problemele celor diagnosticaţi cu diferite tipuri de cancer. Potrivit acestora, problema lipsei medicamentelor a început în 2015, când s-a decis ieftinirea acestora și, în loc să se rezolve, s-a acutizat.
„Nu se găsesc medicamente. Sunt lacune și la contractele cost-volum prin care companiile producătoare și-ar fi asumat riscurile dacă depășeau convenția contractuală, nici acolo nu sunt bani. Doctorii sunt în imposibilitatea de a prescrie rețete dacă nu sunt bani. M-au sunat medici să îmi spună că pacientul pe bună dreptate vine cu dovada că are dreptul la tratamentul respectiv, dar medicul nu îl poate recomanda din cauza limitării bugetare. Pacienții se ceartă cu medicii pentru că nu le recomandă tratamentele de care au nevoie, iar ei nu le recomandă pentru că nu sunt bani“, explică Cezar Irimia, pacient și președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

„Nu se găsesc medicamente de bază și ieftine din cauza politicii proaste a medicamentului”

Lipsesc mai ales medicamentele ieftine. Din cauza scăderii prețurilor medicamentelor în vara anului 2015, mulți producători refuză să mai aducă în România medicamente esențiale, iar bolnavii se chinuiesc să le găsească înlocuitoare sau să meargă în străinătate să le cumpere pe cele care au dispărut din țară. În ultimii trei ani, din România au dispărut peste 2.000 de medicamente, adică un sfert din numărul total de medicamente de pe piața farmaceutică din ţara noastră. Pacienții din România au cel mai redus acces la tratament din Europa. În tot acest timp, Ministerul Sănătății (MS) nu a schimbat nimic, nu a regândit politica medicamentului, nu a luat măsuri de restabilire a prețurilor. Pacienții sunt prinși între interesele financiare ale companiilor farmaceutice și lipsa de reacție a MS.
„Lipsesc și medicamentele uzuale în hematologie, de exemplu un medicament important pentru tumori solide. Nu se găsesc medicamente de bază și ieftine din cauza politicii proaste a medicamentului în România, care a făcut ca medicamentele ieftine să fie retrase de pe piață“, explică Cezar Irimia.

„Sunt spitale în care se alocă doar 2% pentru medicamente”

Cheltuielile pentru sănătate în România, pe cap de locuitor, în valoare de 814 euro, sunt cele mai scăzute din UE și reprezintă mai puțin de o treime din media europeană. „Bugetele spitalelor au rămas la nivelul anului 2012, dar din câte știu eu, au crescut salariile. Mulți spun că nu are treabă medicația cu bugetul salarial. Ba da, are, pentru că spitalul primește o sumă pe care o are în același sac și orice manager vrea să se achite prima dată de obligațiile contractuale: salarii, facturi, și dacă mai rămâne și de medicamente e bine… Sunt spitale în care se alocă doar 2% pentru medicamente“, adaugă pacientul Cezar Irimia.

„Minunea nu se va întâmpla, iar noi o să murim cu zile”

Conform Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, acesta trebuie să beneficieze de cele mai înalte standarde de servicii medicale de care dispune societatea. În România, însă, acest drept al pacienților este încălcat. În timp ce pacienții din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova dispun de medicamentele necesare, bolnavii din România sunt nevoiți să alerge din farmacie în farmacie și să treacă granițele ca să găsească tratamentul de care le depinde viața. „Se încalcă drepturile pacienților. Este încălcată Constituția. Este o criză pe care nimeni nu o sesizează, din păcate. Minunea nu se va întâmpla, iar noi o să murim cu zile. O asemenea criză nu a mai fost din 2005. Acum nu e criză, e comă profundă. Medicii nu au curaj să vorbească pentru că apoi sunt ei hăituiți. Primim mesaje disperate de la pacienți cronici, în general, și de la pacienții oncologici puși pe liste de așteptare, care nu beneficiază la timp de tratamentele recomandate, fie că vorbim de radioterapie, chimioterapie sau terapii imuno-oncologice. Situația este una dramatică, întrucât boala nu așteaptă, iar numărul persoanelor diagnosticate cu boli cronice e în continuă creștere“, susține președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Lipsa banilor din sănătate și proasta gestionare a puținelor resurse sunt cauzele principale

În prezent se pierd 2.203 ani de viață potențiali la 100.000 de locuitori, aproape dublu comparativ cu media Uniunii Europene. La acest rezultat contribuie și alocarea de doar 4.9% din PIB pentru cheltuieli pentru sănătate – în scădere de la 5,7% în 2010 și mult sub media UE, de 9,9%. Suntem codași la majoritatea indicatorilor de sănătate. Uniunea Europeană a semnalat o serie de tendințe nefavorabile, inclusiv creșterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare și cancer pulmonar, de sân și colorectal), creșterea numărului de cazuri noi de HIV/SIDA și scăderea dramatică a ratelor de imunizare. Lipsa banilor din sănătate și proasta gestionare a puținelor resurse existente determină autoritățile din sănătate să depună eforturi de tip pompieristic, menite să stingă doar numărul din ce în ce mai mare de crize, generate de lipsa de medicamente, politica de prețuri și accesul pacienților la servicii medicale și medicamente, în general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS