3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCătina, excelent tratament naturist împotriva răcelii

Cătina, excelent tratament naturist împotriva răcelii

Cătina are efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant. Fructul este bogat în vitamina C (de două ori mai mult decât măceșul și de zece ori mai mult decât citricele), precum și alte vitamine E, K,F,P, complexul B (B2, B6, B9, colina, inozitol), carotenoide (betacaroten, xanthophila), minerale și oligoelemente, acizi grași polinesaturați, uleiuri complexe (din care se obține uleiul de cătină, oleum hippophaes), serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.

Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de afecţiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric, ateroscleroză, oboseală cronică, surmenaj.
Cătina se folosea încă din evul mediu pentru tratarea bolilor de piele și a afecțiunilor tubului digestiv.
Astăzi sunt cunoscute din ce în ce mai multe dintre proprietățile benefice ale cătinei în numeroasele centre de cercetare ce există în toată lumea. Chiar și în România, de peste 30 de ani se fac cercetări sistematice asupra cătinei de către Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutic și Institutul de Cercetări Alimentare.

Cătina mai este folosită cu succes și în tratamentul acneei

Cătina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic, afrodisiac. Este folosită în prepararea diferitelor creme, în industria cosmetică, farmaceutică şi are foarte multe indicații terapeutice: în afecţiuni ale ficatului, răceală şi gripă, depresie, anemie.
De asemenea, cătina este eficientă și în tratarea hipertensiunii arteriale, a afecțiunilor coronariene, hepatice, gingivale și oftalmologice. Cătina mai este folosită cu succes și în tratamentul acneei, a keratozei, în tratamentul leucemiilor și limfoamelor, a inflamațiilor digestive, în afecțiuni ale aparatului urinar și a celui genital, în afecțiuni hematologice, ORL, afecțiuni virale și afecțiuni ale sistemului nervos.

Poate fi folosită în curele de slăbire

Cătina este și un excelent tratament naturist împotriva răcelii și gripei datorită conținutului mare de vitamina C și un bun cicatrizant al epidermei prin prezența omega 7. Cătina este unul dintre cele mai eficiente produse naturale care poate fi folosit pentru menținerea frumuseții. Acesta este bogat în acizi grași omega, cu rol esențial pentru o piele sănătoasă, unghii puternice, păr lucios și neted.
Cătina este un bun sudorific şi poate fi folosită în curele de slăbire deoarece inhibă pofta de mâncare, dar în acelaşi timp vitaminizează organismul. Tinctura obţinută din mugurii de cătină este un excelent remediu împotriva procesului de îmbătrânire. Aceştia au, se pare, şi efect afrodisiac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS