17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCât de periculoasă este infecția cu E.coli

Cât de periculoasă este infecția cu E.coli

Eschierichia coli (numită, de asemenea, și E.coli) este o bacterie ce poate cauza infecții serioase. Mai multe sute de tipuri sau specii de E.coli trăiesc în mod obișnuit în tubul digestiv al oamenilor și animalelor.
Infecţia intestinală cu E.coli poate produce simptome în interval de 1-10 zile de la contractarea tulpinii, perioada de incubare a bacteriei, iar simptomele se manifestă, de obicei, pe o durată de cinci-zece zile. Persoanele care au sistemul imunitar slăbit, care suferă de boli cronice sau urmează un tratament cu chimioterapice, gravidele, copiii mici, vârstnicii sunt categorii mai expuse riscului de a dezvolta complicaţii din cauza infecţiei cu E.coli.

Eschierichia coli (numită de asemenea și E.coli) este o bacterie ce poate cauza infecții serioase. Mai multe sute de tipuri sau specii de E.coli trăiesc în mod obișnuit în tubul digestiv la oameni și animale.
Infecţia intestinală cu E.coli poate produce simptome în interval de 1-10 zile de la contractarea tulpinii, perioada de incubare a bacteriei, iar simptomele se manifestă, de obicei, pe o durată de cinci-zece zile. Persoanele care au sistemul imunitar slăbit, care suferă de boli cronice sau urmează un tratament cu chimioterapice, gravidele, copiii mici, vârstnicii sunt categorii mai expuse riscului de a dezvolta complicaţii din cauza infecţiei cu E.coli.

Contaminarea alimentelor cu E.coli

Infecţia cu tulpini de E.coli patogene poate fi contractată în diverse situaţii. Cel mai frecvent mod de transmitere a bacteriei este consumul alimentelor contaminate. De asemenea, folosirea ustensilelor de bucătărie neigienizate, consumul de alimente care nu au fost depozitate la temperaturi corespunzătoare (de exemplu, cele care conţin maioneză), care nu au fost gătite suficient (carnea în sânge), laptele nepasteurizat, legumele şi verdeţurile nespălate pot fi surse de contaminare cu E.coli.
Mâncarea poate fi contaminată cu E.coli în timpul preparării, și poate determina infecții grave la om dacă produsele respective nu sunt preparate termic în mod corespunzător. De exemplu, dacă nu gătim carnea la cel puțin 70 de grade, bacteria nu va fi distrusă, și riscăm toxiinfecții. Una din cele mai frecvente forme de infectare este consumul cărnii insuficient preparată termic. În plus, orice alt aliment care vine în contact cu această carne se va contamina, la rândul său.

Contaminarea apei cu E.coli

Uneori, în condiții de nerespectare a normelor igienice sau când este vorba de animale, fecalele pot ajunge în contact cu apele naturale: lacuri, râuri, rezervoare de apă. Uneori chiar și apa piscinelor poate fi infectată, iar prin ingestia sau aspirarea acesteia, organismul vine în contact cu tulpini cu potențial patogen. Pot să apară chiar epidemii dacă E.coli ajunge să contamineze apa din rezerva de apă a unor așezări mai mari, în absența unor sisteme eficiente de clorinare și dezinfectare a acesteia.

Transmiterea directă, de la om la om, a E.coli

E.coli se poate transmite și de la o persoană la alta, mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă, când mâinile nu sunt spălate după mersul la toaletă. E.coli poate contamina și obiectele persoanelor care nu sunt atente și nu se spală pe mâini și astfel pot ajunge în contact cu tegumentul altei gazde, transmițându-se astfel indirect infecția.
În cazul unei infecţii severe cu E.coli, însoţită de complicaţii, pot apărea simptome precum: diaree sau urină cu urme de sânge, paloare, apariţia cu uşurinţă a vânătăilor, deshidratare, eliminarea unor cantităţi reduse de urină şi blocaj renal. Pe baza unui sumar de urină sau a unei analize de scaun (coprocultură), medicul poate confirma sau infirma prezenţa tulpinii de E.coli responsabilă de apariţia simptomelor, stabilind astfel un plan de tratament adecvat.

Tratamentul infecţiei cu E.coli

Infecţia cu E.coli nu beneficiază de un tratament curativ şi trece adeseori de la sine, în decursul a cinci-șapte zile de la debutul simptomelor. Există însă metode prin care simptomele pot fi ameliorate, iar complicaţiile, prevenite. Acestea presupun odihnă şi consum de lichide, pentru a preveni deshidratarea şi oboseala.
În cazul infecţiilor cu E.coli, care prezintă complicaţii severe, cum este sindromul uremiei hemolitice (SUH), se recomandă spitalizarea şi tratamentul suportiv de rehidratare prin perfuzii, transfuzii de sânge şi dializă – care ajută la eliminarea toxinelor din sânge atunci când rinichii nu îşi îndeplinesc corespunzător funcţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS