17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMetode de prevenire a cariilor dentare

Metode de prevenire a cariilor dentare

Caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar, afectând circa 80-98% din populaţia României. Caria dentară apare atunci când bacteriile din cavitatea bucală produc acizi care atacă dintele. Netratată, căria dentară poate să se complice cu infecții și poate duce chiar la pierderea dintelui.
Căria dentară poate fi prevenită prin periajul dinților și folosirea aței dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional și prin evitarea alimentelor bogate în zahăr.
Caria dentară apare prin demineralizarea smalţului (pierderea calciului). În prima etapă, aceasta se manifestă printr-o pată albă cretoasă, care apoi evoluează spre crearea unor cavităţi ce progresează încet-încet până la dentină şi apoi la nerv. Caria va începe în stratul exterior al dintelui (smalţ) şi, pe măsură ce devine tot mai adâncă, cavitatea va pătrunde în stratul interior moale al dintelui (dentină). De obicei, până în momentul în care caria ajunge la dentină vor putea fi observate şi primele semne şi simptome ale cavităţii, caz în care ar trebui deja luate primele măsuri de tratare a problemei.

Consumaţi alimente sau băuturi cu concentraţii ridicate de carbohidraţi

Copilul poate moşteni un smalţ de calitate mai slabă de la unul dintre părinţi sau acesta poate fi afectat de alimentaţia şi bolile mamei din timpul sarcinii, deoarece dinţii de lapte încep să se formeze încă din viaţa intrauterină. De asemenea, îmbolnăvirile frecvente în copilărie şi carenţele alimentare mari ar putea afecta smalţul dinţilor permanenţi.
Înainte de apariţia cariei propriu-zise, există însă un proces de acumulare a bacteriilor care, împreună cu resturile alimentare şi saliva, formează un biofilm subţire cunoscut sub denumirea de placă dentară.
În momentul în care consumaţi alimente sau băuturi cu concentraţii ridicate de carbohidraţi, bacteriile din placa dentară transformă aceşti carbohidraţi în energie pentru supravieţuirea lor şi astfel sunt produşi acizii, care în timp distrug straturile dentare şi astfel ia naştere caria.

Cariile trebuie tratate în stadiu incipient

Recomandarea specialiştilor este să tratăm în stadii cât mai incipiente placa dentară, deoarece dacă este lăsată netratată aceasta creşte riscul de carii şi deteriorări grave ale structurii dintelui, care se pot manifesta prin dureri intense, iar tratamentul se poate dovedi un proces destul de complicat şi costisitor.
Cu toate că incidenţa cariilor dentare este extrem de crescută, această afecţiune poate fi foarte uşor de prevenit, cu condiţia respectării igienei orale şi a vizitei periodice la medicul stomatolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS