6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePneumonia, o boală fatală pentru copii şi bătrâni

Pneumonia, o boală fatală pentru copii şi bătrâni

Odată cu începerea anotimpului rece, medicii se confruntă din nou cu tot mai multe cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonii. Anotimpul rece este perioada în care germenii infecțioși și virali care stau la baza transmiterii pe cale aeriană a bolilor infecțioase se dezvoltă cel mai mult. Odată pătrunși în organism, aceștia provoacă viroze respiratorii, guturai, gripă, pneumonii și infecții preponderent din sfera ORL. Cei mai afectați sunt copiii și bătrânii cu vârste peste 65 de ani.

Pneumonia este cauzată de o infecție cu o bacterie sau un virus. Această boală determină apariția dispneei (dificultatea respirației, gâfâiala) deoarece plămânii trebuie să depună mai mult efort pentru a menține adecvat nivelul seric (în sânge) al oxigenului.
Pneumonia poate să fie o boală fatală dacă nu este tratată corespunzător. Aceasta este o infecţie acută la nivelul plămânilor cauzată de anumiţi germeni. Primele simptome sunt frisoanele, junghiul intercostal și febra mare.
Fiind o afecţiune respiratorie, această boală apare cel mai frecvent prin inhalarea unui agent patogen (dăunător) din aer sau prin contactul respirator cu un pacient deja bolnav (tuse sau strănut neprotejat), sau prin preluarea din aerul infectat, la locul de muncă, a agentului patogen.

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul se face printr-o anamneză riguroasă, examen obiectiv minuţios, la care se adaugă analizele de laborator, în primul rând cele care confirmă sindromul inflamator. Mai sunt necesare teste care pot să excludă sau să confirme comorbidităţile pacientului, la care se adaugă investigaţiile radiologice. Radiografia pulmonară este recomandată pentru susţinerea diagnosticului pozitiv, eventual şi un examen de spută. Existenţa comorbidităţilor determină o supraveghere suplimentară a pacientului, asta din cauza riscului de complicaţii.
Specialiștii estimează că, cele mai multe cazuri de pneumonie apar în țările în dezvoltare, și dintre acestea 15% sunt destul de grave, necesitând spitalizare. Infecțiile respiratorii inferioare reprezintă (la nivel internațional) a doua cauză de deces la copiii cu vârsta sub cinci ani. Mortalitatea este cu atât mai ridicată cu cât vârsta pacientului este mai mică și cu cât starea sa imună este mai afectată (status imunodeprimat). Pneumonia apare mai frecvent și are mai multe episoade pe an la copiii mici și este diagnosticată mai rar în cazul adolescenților.

Care sunt simptomele

În comparaţie cu adulţii, la copii, toate semnele şi simptomele sunt de intensitate mai mare. Starea generală se degradează rapid, apare starea de apatie, adinamie, respiraţie dificilă, febră, tuse seacă sau cu expectoraţie, stare de deshidratare, toate într-un interval scurt de la contactul declanşator. La adult, debutul poate să fie brusc, cu febră, tuse, astenie, respiraţie dificilă sau cu aceste semne, dar de intensitate mai redusă. Depinde de factorul etiologic (agentul patogen), bacterie sau virus.

Ce complicaţii pot apărea?

Cele mai grave complicaţii sunt cele legate de agravarea bolii respiratorii sau de apariţie a altor probleme de sănătate, afecţiuni cardiace sau multiorganice în cazul vârstnicilor sau copiilor mici.
Ca o concluzie: când avem febră, tuse, astenie trebuie să fim consultaţi de un medic, să discutăm cu un specialist. După ce avem toate datele despre starea noastră de sănătate decidem, pe proprie răspundere, dacă respectăm recomandările primite. Pentru pacienţii minori, decid părinţii sau aparţinătorii legali.

Pneumonia a ucis mai mult de 900.000 de copii între anii 2000 și 2015

Pneumonia ucide anual peste 1,6 milioane de oameni la nivel global, dintre care aproape jumătate sunt copii, spun statisticile OMS. Principala problemă de sănătate publică la nivel global și regional, pneumonia este cauza pentru aproape 15% din toate decesele copiilor cu vârste sub 5 ani, ucigând mai mult de 900.000 de copii între anii 2000 și 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS