13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRolul vitaminelor în organism

Rolul vitaminelor în organism

Într-un secol în care multe dintre alimentele pe care le consumăm conțin foarte multe E-uri și în care imunitatea oamenilor a început să scadă din cauza alimentației nesănătoase, este bine să știm care sunt vitaminele care fac organismul puternic.

În mare parte, vitaminele pot fi asimilate din alimentație, însă există și excepții, cum este cazul vitaminelor D și K. Vitamina K, de exemplu, este produsă în organism doar în condiții speciale, de anumite bacterii produse în intestin. Vitamina D, după cum bine știi, este sintetizată în urma expunerii la soare.
Din alimentele de origine animală se poate lua vitamina B12 sau „vitamina roşie“, cum i se mai spune. Aceasta ajută la creșterea și diviziunea celulară și la formarea globulelor roșii. Totodată, contribuie și la formarea ADN și ARN. Anemia anunță, de obicei, că avem deficit de această vitamină. O porție de pește alb sau un ou furnizează cantitatea zilnică necesară. În general, se găsește în ficat, rinichi, carne slabă, ouă, lapte şi brânză. Vitamina B12 nu suferă modificări în timpul preparării termice.
Vitamina K are drept rol principal intervenția în sinteza la nivelul ficatului a unora dintre factorii implicați în coagularea sângelui, dar și în procesul de fixare a calciului la nivelul oaselor.
Vitamina B1 (tiamina) este implicată în conducerea informației prin fibra nervoasă și în diverse reacții chimice care duc la îndeplinire transformarea glucidelor în organism și utilizarea lor pentru producerea de energie. Vitaminele B2 (riboflavina) și B3 (vitamina PP, niacina) participă și ele la diverse reacții chimice de tip oxidare-reducere ce servesc la prelucrarea în organism a proteinelor, lipidelor și glucidelor.
Vitamina C mai este cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic și este una una dintre cele mai importante vitamine pentru sistemul imunitar, în special în sezonul rece. Vitamina C apară organismul de acțiunea radicalilor liberi, fortifică sistemul imunitar și ameliorează simptomele infecțiilor respiratorii. Scade riscul bolilor cardiovasculare, contribuie la menținerea țesuturilor și ligamentelor, cartilagiilor și tendoanelor prin creșterea producției de colagen în organism.
Excesul de vitamina C poate duce la apariția pietrelor la rinichi, iar deficitul aduce o predispoziție la viroze și infecții, lipsa poftei de mâncare, lipsa de energie și tulburări digestive.
Organismul nu este capabil să producă singur vitamina C, de aceea ea trebuie să provină, în principal, din alimentele consumate zilnic: citrice (portocale, pomelo, lămâie, grepfrut), ardei gras, broccoli, conopidă, roșii, cartofi, varză de Bruxelles, pătrunjel.

Suplimentele alimentare, luate doar la recomandarea medicului

Medicii spun că este important ca vitaminele să fie luate din fructe, legume, carne și nu din suplimentele alimentare cumpărate de la farmacie. Acestea se administrează numai sub recomandarea medicului. „Nu trebuie să fie administrat nici un supliment nutritiv fără recomandarea medicului. La sugari, profilaxia rahitismului se face cu vitamina D de la naștere până la un an. Se mai dă supliment de fier la copiii care au șase luni, până la un an. După aceea, în funcție de analize, medicul decide dacă micuțul mai are nevoie. În rest, nu se dă nici un supliment decât la recomandarea medicului. Se dau suplimente în situația imunității scăzute și există produse din plante folosite de la împlinirea vârstei de un an, dar se pot administra doar dacă medicul le-a recomandat. Este de preferat ca toți să ne luăm porția necesară de vitamine din alimentație, din fructe, legume, carne. Sunt extrem de importante cruditățile“, a spus dr. Doina Cherata, medic de familie.
Vitamina E sau vitamina fertilității are acțiune antioxidantă și este recomandată în tratarea unor boli precum: afecțiuni cardiovasculare, zona Zoster, imunitate scăzută, ulcer gastric, litiaza biliară, fibrom uterin, dismenoree.
De asemenea, vitamina E sporește fertilitatea feminină și asigură buna desfășurare a sarcinii la femei. În plus, vitamina E are un rol extrem de important în producția de spermatozoizi la bărbați.
Excesul de vitamina E poate provoca tulburări ale ciclului menstrual și poate cauza involuție ovariană.
Cele mai bogate surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale, margarina, avocado, gălbenușul de ou, untul de arahide, ficatul de pui, germenii de grâu, fructele în coajă lemnoasă: arahide, migdale, nuci, alune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS