16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile vitaminei D și alimentele în care se găsește

Beneficiile vitaminei D și alimentele în care se găsește

Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi. Unii specialişti cred că există o strânsă legătură între acestea, însă nu se cunoaşte cu exactitate care pe care o cauzează. Pe de o parte, există posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D să ţină la distanţă diabetul tip 2, iar pe de altă parte excesul de grăsime corporală, simptom caracteristic pacienţilor cu diabet, poate determina scăderea nivelului de vitamina D în organism.

Există dovezi concrete că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea şi tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariţia declinului cognitiv specific îmbătrânirii.
În schimb, un nivel crescut de vitamina D poate creşte riscul de cancer pancreatic, dacă nu urmăm un regim alimentar echilibrat, nu ne păstrăm greutatea în limitele normale şi cădem pradă sedentarismului.

Peștele gras

Alegerea ideală pentru întărirea sistemului imunitar este peștele gras. Poți opta pentru cod, hering, macrou, somon. Toate reprezintă o sursă importantă de vitamina D, atât de necesară organismului. Poți alege varianta proaspătă sau conservată, ambele având un efect benefic asupra sănătății tale.

Lactatele și ouăle

Laptele de vacă este recomandat în cazul deficitului de vitamina D. Un pahar de lapte proaspăt pe zi ajută organismul să se refacă și îl întărește. De fapt, iaurtul, sana, untul, brânza, orice produs lactat are vitamina D. Indicat este și gălbenușul de ou, care are cea mai mare concentrație de vitamină.

Ficatul de vită

Ficatul este o bună sursă de fier, dar și de vitamina D. Atenție, însă, dacă ai probleme cu colesterolul, deoarece acest produs este cam gras și se află pe lista alimentelor interzise pentru cei care vor să slăbească.

Ciupercile

Bogate în vitamina D sunt în special ciupercile. În 100 de grame din acest produs delicios, pe care îl poți prepara în nenumărate feluri, ai deja 74% din doza zilnică recomandată de vitamina D, ca să nu mai vorbim de faptul că ciupercile sunt o sursă indispensabilă de proteine, în special pentru vegetarieni.

Sucul de portocale fortificat

Un pahar de suc proaspăt de portocale, fortificat cu calciu și vitamina D, îți asigură un sfert din necesarul zilnic. În plus, conține antioxidanți și vitamina C ideali pentru a te feri de boli.

Cum se manifestă carenţa de vitamina D?

În primul rând, trebuie să cunoşti factorii de risc. Aceştia sunt: vârsta de peste 50 de ani, pielea închisă la culoare, locuieşti în ţări nordice, eşti supraponderal, obez sau ai fost supus unei intervenţii de bypass gastric, ai alergie la lactate şi suferi de afecţiuni hepatice ori digestive precum boala Crohn sau boala celiacă.
Vei şti că îţi lipseşte vitamina D dacă: te dor frecvent oasele, prezinţi slăbiciune musculară, ai probleme cu vederea, ţi-e somn în timpul zilei, oboseşti repede, ţi-e sete tot timpul etc.
Şi dacă vrei să fii şi mai sigur, mergi la medic, care îţi poate face un simplu test de sânge pentru determinarea nivelului de vitamina D în organism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS