11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ne ferim de alergiile de toamnă?

Cum ne ferim de alergiile de toamnă?

În lunile de toamnă, cel mai mare dușman al persoanelor alergice este rugina sau pipirigul. Deși această floare începe polenizarea încă din august, efectele ei se pot resimți chiar și târziu toamna târziu. Specialiștii estimează că persoanele alergice la plantele primăverii și verii sunt, de asemenea, alergice și la pipirig. Polenul este foarte ușor și poate fi purtat de vânt sute de kilometri, devenind o problemă în special toamna, când curenții sunt mai puternici. El este eliberat în special seara, umiditatea și vântul stimulând procesul, iar ploaia, anulându-l. Plantele sunt mult mai frecvente în mediul rural, însă nici mediul urban nu este ferit de pipirig.

Acarienii, responsabili de unele alergii

Mucegaiul este și el vinovat de apariția alergiilor, în special toamna, când umiditatea și lipsa soarelui favorizează acumularea lui. Mucegaiul se găsește în colțuri întunecate, cu igrasie, în pivnițe, în case neaerisite, iar în această perioadă este din plin și în stratul de frunze moarte. Acarienii sunt și ei responsabili de o parte a alergiilor. Aceștia sunt musafiri nepoftiți pe care îi găsim, însă, aproape peste tot în casă. Se hrănesc cu detritusuri organice, cum ar fi celule moarte exfoliate, și se pot găsi în așternuturi, în covoare, la colțurile încăperilor. Ei înșiși, dar și unele enzime digestive pe care le elimină odată cu materiile fecale, sunt alergeni foarte puternici. Au dimensiuni microscopice, sunt foarte ușori și pot fi vehiculați prin aer, ajungând astfel în contact cu ochii, nasul.

Recomandări pentru prevenție

Evitaţi ieşirile în aer liber în intervalul orar 10.00-15.00, mai ales dacă în zonă sunt numeroşi alergeni aeropurtaţi. Curăţaţi ţevile, înainte să daţi drumul căldurii pentru prima dată. Utilizaţi un purificator de aer, astfel încât aerul să fie cât mai curat. Utilizaţi un umidificator de aer, astfel încât umiditatea să fie în permanență între 30-50%.

Cum pot fi tratate alergiile

Tratamentul alergiilor de toamnă implică administrarea de corticosteroizi, antihistaminice, descongestionanţi nazali, antihistaminice descongestionante (prin combinarea celor două, s-a obţinut un preparat care poate ameliora o gamă mult mai largă de simptome, fiind considerate medicamente de linia întâi), vaccinuri antialergice (pot ameliora simptomele pentru o perioadă de timp mai lungă, uneori chiar ani, însă nici ele nu pot vindeca alergiile).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS