5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAi grijă de sănătatea stomacului tău!

Ai grijă de sănătatea stomacului tău!

Arsurile şi crampele la stomac, balonarea, durerile de cap, slăbiciunea, greaţa şi lipsa poftei de mâncare sunt semne care ne avertizează că putem suferi de gastrită: acută sau cronică. Afecţiunea este o inflamaţie a mucoasei gastrice, iar printre factorii declanşatori se află şi consumul de alcool, abuzul de cafea, fumatul (mai ales pe stomacul gol), dar şi alimentele prea reci sau prea fierbinţi, consumul de condimente şi stresul.
Este indicat să consumați în mare parte alimente fierte sau pregătite la grătar. De asemenea, pentru a evita suprasolicitarea stomacului, trebuie să mâncați des şi puţin şi să mestecați alimentele încet. Este foarte important ca masa să se desfăşoare într-un cadru liniştit, relaxat, deoarece stresul afectează digestia, favorizând apariţia arsurilor şi a balonării. Pentru ca leziunea de la nivelul mucoasei gastrice să dispară, poate să fie nevoie de un regim alimentar care durează şi trei-patru ani.
Sucul digestiv, atunci când atinge o aciditate peste limita normală (de 1,5-1,8 g la l litru de lichid ingerat), devine agresiv şi provoacă arsuri la nivelul mucoasei stomacului. Există însă alimente care scad aciditatea gastrică, cicatrizează mucoasa stomacală şi calmează durerile. Zahărul trebuie consumat cu moderaţie.

Consumați fibre!

Sistemul digestiv are nevoie de fibre pentru a merge „ca uns“, acestea fiind resursele naturale care curăţă căile de evacuare a deşeurilor din organism şi stimulează digestia optimă a hranei. Fructele, legumele sau cerealele integrale sunt bogate în fibre, alungă foamea şi te ajută să mănânci mai puţin.
Dacă stomacul tău are nevoie de ceva de care nu se poate lipsi niciodată, aceasta este hidratarea! Bea cât mai multă apă, adaugă şi câte o felie de lămâie care să stimuleze digestia şi vei vedea cât de bine poate funcţiona tractul tău intestinal, în fiecare zi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS